Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

SRCE SRCU

Fesival srca je otvoren


OSIJEK - Tko je to uspio ove subotu, 7.veljače, povezati Osijek s Čakovcem, Dubrovnikom, Splitom, Varaždinom, Viroviticom i Zagrebom? UDRUGA VELIKO SRCE MALOM SRCU. Petu godinu za redom Udruga na svoj način obilježava, od  7. do 14. veljače, svjetski tjedan dječjih srčanih bolesti.

Unatoč oblacima, nebo iznad Osijeka ove subote bilo je plavo. Simboličnim puštanjem plavih balona s Trga slobode, točno u podne, članovi Udruge i svi prisutni slavili su život koji je dan malenim borcima velikog srca. Udruga liječnika, zdravstvenog osoblja i roditelja djece s prirođenim srčanim greškama i drugim srčanim bolestima ovom akcijom predstavila je njihov projekt za 2015. godinu - Minute u životu čine razliku. Osnovni cilj projekta je nabava automatskih vanjskih defibrilatora, tzv. AVD uređaja, za svaku školu. Svjesni su važnosti svake minute do dolaska hitne pomoći, jer sa svakom minutom povećava se razlika između kvalitetnog preživljavanja s očuvanjem svih životnih funkcija i preživljavanja s teškim oštećenjem svih organskih sustava ili nažalost najčešće smrtnog ishoda.

Veliko srce malom srcu je neprofitna, humanitarna udruga liječnika, zdravstvenog osoblja i roditelja djece s prirođenim srčanim greškama i drugim srčanim bolestima. Osnovana je 1994. godine u Zagrebu, i kao takva je jedna od najstarijih u Hrvatskoj.

Osnovni su ciljevi Udruge:
-    razvijanje svijesti o potrebi ranog utvrđivanja srčanih grešaka;
-    potpora njihovom pravodobnom i pravilnom liječenju;
-    prikupljanje sredstava za neophodne uređaje, pomagala i lijekove
-    osvješćivanje građana Republike Hrvatske o tome što znači biti dijete sa prirođenom srčanom greškom, što znači biti njihov roditelj  ili liječnik
-    pružanje psihološke pomoći roditeljima djece sa srčanim bolestima i greškama

Danas u Hrvatskoj ima oko 10 000 djece sa srčanim bolestima, a godišnje ih se rađa oko 500. Ukoliko ste bili spriječeni svojim dolaskom podržat akciju Udruge te kupnjom promotivnog materijala donirati skromna sredstva, možete to učiniti tjekom cijele godine pozivom na humanitarni broj telefona 060-9095 (cijena poziva s PDV 6,25kn).

Uz pjesmu, ples i pokoju riječ, Udruga Veliko srce malom srcu poklonila je Osječanima jedno lijepo prijepodne. Hvala im!
   Najnovije