zatvori oglas

IK JAVOR

Obilježavanje 55 godina donjogradskih izviđača


OSIJEK - U cijelosti vam prosljeđujemo priopćenje predsjednica IK Javor, mr. sc. Jadranka Kokolari, o nastanku i radu Izviđačkog kluba Javor.

U subotu na Valentinovo 14. 2. s početkom u 17,00 sati u klubu JAVOR članovi Izviđačkog kluba javor obilježiti će 14 rođendan postojanja i 55 godina izviđačke tradicije i pokazati će kako se voli izviđački način života.

Davne 1960. godine osnovan je izviđački odred u Donjem Gradu koji je nosio ime osnovne škole Bratstvo i jedinstvo (današnje OŠ Jagada Truhelka). To je bio jedan od najuspješnijih izviđačkih odreda bivše države. Djelovanje je prekinuo 1991. Kao i velika većina izviđačkih udruga u našem Osijeku, Slavoniji i Baranje ali i u Hrvatskoj. Deset godina je prošlo od privremenog prekida do osnivanja nove izviđačke udruge pod nazivom IZVIĐAČKI KLUB JAVOR (osnivači su bivši članovi tog odreda).

Punih 14 godina Izviđački klub JAVOR djeluje u našem Gradu Osijeku, potiče suradnju i jačanje izviđaštva slavonsko baranjske regije te ukupnog hrvatskog izviđaštva. Na našoj Skupštini 31.1. pozdravila nas je i gđa prof. Katica Delač jedna od osnivača bivšeg izviđačkog odreda i poželjela nam još puno, puno uspješnih godina.

Možda je najbolje opisati naš rad sa statusom na facebooku jedne mame našeg člana gđe Vesne Mićunović:
Ako želite svojim klincima najbolje u odrastanju upišite ih na izviđače. Vjerujte mi da ćete im priuštiti nezaboravne trenutke , odlične akcije i puno veselja, druženja i učenja.

Ili s člankom naše članice za školske novine, Monike Feher:
Pozdrav svima, zovem se Monika i bavim se izviđaštvom (skautizmom). Izviđaštvo je pokret za male i izazov za starije. Počela sam se baviti izviđaštvom zato što me izviđači razvijaju fizički, psihički, mentalno, socijalno i emocionalno. Na izviđačima pokazujem svoju kreativnost, govorim svoje mišljenje,na koje svaki čovjek ima pravo, učim se snalaziti, živjeti u prirodi i u skladu s njom samom. Učim se organiziranosti, iskrenosti i poštenju. Također učim prvu pomoć, pjevam, plešem, družim se i zabavljam, ronim s bocom, puno putujem, idem na morska i šumska logorovanja, državna natjecanja, bivke, planinarenja, i upoznajem ljude iz svih krajeva svijeta te s njima ostajem u kontaktu bez obzira na udaljenost jer što izviđači spoje daljina ne rastavi. Na izviđačima su mi svi prijatelji bez obzira na dob i svi će mi pomoći kad god zatrebam, bilo to u 4 ujutro ili 4 popodne. Na izviđačima nema izbacivanja pojedinaca iz društva zbog rase, državljanstva, vjere, lošeg financijskog stanja i slično. Izviđački pokret obuhvaća sport, volonterski rad, tehniku i računalstvo, ljubav prema domovini, orijentaciju u prirodi, streličarstvo, pecanje, štednju i još dosta stvari, jednostavno rečeno izviđači obuhvaćaju sve i otvoreni su za sve.
 
Izviđaštvom se bavim već tri godine i u tom periodu sam puno napredovala. Postala sam izviđački vođa te sada svaki tjedan mojim članovima petašima držim sastanke, vodim ih na natjecanja, pomažem im oko škole, prenosim im svoje znanje i puno toga ja od njih naučim. Također i ja upijam znanje svog izviđačkog vođe što mi puno znači. Moj vođa je jedna predivna osoba kojoj se uvijek mogu obratiti kada imam problem i ona je zapravo zaslužna za moj napredak. Ukoliko nam se želiš priključiti, možeš se javiti meni ili na facebook tražilicu ukucati Ik Javor Osijek, javiti se u inbox i dobiti ćeš odgovore na sva svoja pitanja.
Monika Feher , 1.l , Medicinska škola Osijek


Dozvolite nam da naglasimo osnovne vrijednosti izviđaštva:
“Izviđački pokret je dobrovoljni, nepolitični odgojni i obrazovni pokret za djecu i mlade otvoren za sve bez obzira na spol, podrijetlo, rasu ili vjeroispovijest, u skladu sa svrhom, načelima i metodom koju je osmislio Osnivač.”
“... doprinositi razvoju djece i mladih u postizanju njihovih punih tjelesnih, umnih, osjećajnih, društvenih i duhovnih potencijala kao pojedinaca, kao odgovornih građana i kao članova njihove lokalne, nacionalne i međunarodne zajednice.”
“... doprinositi odgoju i obrazovanju mladih, kroz sustav vrijednosti temeljen na Izviđačkom zavjetu i zakonima, pomoći izgraditi bolji svijet u kojem su ljudi ispunjeni kao osobe i imaju konstruktivnu ulogu u društvu.

Izviđački klub Javor svojim djelovanjem i radom aktivno sudjeluje u jačanju društvenog života, kako našeg Grada i regije tako i naše Domovine Hrvatske. Naš rad je transparentan i javan te vidljiv na web stranici udruge i društvenim mrežama. Našim volonterskim radom (100%) dajemo maksimalan doprinos ostvarenju ciljeva, svrhe i misije izviđaštva.

I još jednom,
Poštovani mediji, Hvala Vam na promociji izviđaštva kao jedne od potrebitih i važnih slobodnih aktivnosti za sve generacije a posebno za djecu i mlade.

S poštovanjem, uz izviđački pozdrav!

Predsjednica IK Javor:
mr. sc. Jadranka KokolariNajnovije