Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

UDRUGA POBJEDE

Svaki život je dragocjen


OSIJEK - Kampanja koju su inicirali Sklonište za nezbrinute životinje grada Zagreba i udruga Prijatelji životinja a koja ima za cilj promovirati volonterizam i udomljavanje kao polazišnu točku svih No kill skloništa, okupila je šest takvih skloništa čiji će predstavnici (u ljudskom i psećem obličju) osvanuti uskoro na jumbo plakatima diljem Lijepe naše.

U Hrvatskoj postoji samo šest no kill skloništa, što je tužna statistika s obzirom na ukupan broj skloništa u Hrvatskoj. Građani Zagreba, Čakovca, Varaždina, Bjelovara, Virovitice i Osijeka prepoznali su važnost ovakvih ustanova u svojemu gradu te su na ovaj način spašene i sretno udomljene tisuće životinja. No, i dalje, nove životinje svoj smještaj pronalaze u skloništima te je potrebno još puno truda, volje i rada kako bi se osvijestila odgovornost građana prema životinjama o kojima skrbe.

Svih šest No kill skloništa sudjelovalo je u ovoj kampanji, a to su: Sklonište za životinje Virovitica – Udruga Laki, Društvo za zaštitu životinja "Šapa" iz Bjelovara,, Sklonište za životinje udruge Spas iz Varaždina, Sklonište za životinje "Prijatelji" iz Čakovca, Sklonište za nezbrinute životinje grada Zagreba i naše Sklonište za napuštene životinje Udruge Pobjede iz Osijeka.

Jasnom porukom: ''Mi smo za život, a ti?'', volonteri pozivaju na udomljavanje životinja umjesto njihova usmrćivanja. Kampanju će popratiti i videospot ''Nove pobjede'' glazbenika hip-hopa IFEEL-a.

Kampanjom "Svaki život je dragocjen" želi se naglasiti važnost rada volontera u skloništima u kojima se životinje ne ubijaju nego se intenzivno radi na njihovu udomljavanju. Volonteri skloništa u Zagrebu, Čakovcu, Bjelovaru, Varaždinu, Virovitici i Osijeku poziraju na jumbo plakatima koji će biti postavljeni u Zagrebu i diljem Hrvatske, sa psima koje su spasili i koji su u međuvremenu postali njihovi prijatelji.

Kampanjom se želi prenijeti i poruka da je volonterski rad iznimno važna i društveno priznata aktivnost koja doslovno spašava živote, kao u slučaju udomljavanja pasa iz skloništa. Osim udomljavanjem, pomoći se može potpisivanjem peticije za zakonsku zabranu usmrćivanja pasa u skloništima, privremenim čuvanjem životinja koje čekaju dom, oglašavanjem životinja za udomljavanje, dijeljenjem letaka i drugih informativnih materijala, pomaganjem životinjama u skloništu i na druge načine.

No kill skloništa otvorena su za sugrađane i volontere, a svakodnevni posjeti vrtića i osnovnih škola te udomljavanja rezultat su kontinuirane edukacije i djece i odraslih o odgovornoj skrbi za kućne životinje.

Peticija za zabranu usmrćivanja pasa u skloništima i ostale informacije o oglašavanju i udomljavanju životinja nalaze se na: www.prijatelji-zivotinja.hr, a vizuali i videomaterijali te opis načina kako se svatko može uključiti u kampanju nalaze se na novoj web-stranici: www.volontiraj.net.

Izvor: Udruga PobjedeNajnovije