Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

POPUP21

Otvorenje izložbe u sklopu OLJK-aOSIJEK - U utorak, 7. srpnja 2015., s početkom u 20 sati, u Kulturnom centru Eurodom održati će se POPUP21, jedan od projekata zaokruženog naziva Projektni prostori Podunavlja čija je inicijativa za ostvarivanje potaknuta od strane Donauschwäbisches Zentralmuseum Ulm iz Njemačke i umjetničke organizacije POPUP i V8.

Potaknuti idejom umrežavanja projektu se pridružuju umjetničke organizacije iz Njemačke, Austrije, Bugarske, Rumunjske, Mađarske i Srbije. Ovako veliki projekt ima za ideju umrežavanja nezavisne kulture na cijelom području Podunavlja, stvaranja neophodnih kontakata, razmjenu ideja i promociju tekuće produkcije umjetnosti čije vrijeme tek dolazi. U rasponu od godinu dana umjetničke organizacije će gostovati i biti ugošćeni u nekim od navedenih zemalja, te se sastajati na simpozijima. Kao predstavnik Hrvatske, POPUP se već predstavio u Temišvaru (Rumunjska), a sada  ima priliku predstaviti umjetničke pristupe V8 iz Karlsruhea, Njemačka i Friday Exit iz Beča, Austrija.

V8 platforma djeluje već deset godina u  Karlsruheu (Njemačka) gdje predstavlja umjetničke pozicije pretežno mladih umjetnika na njemačkoj, ali i internacionalnoj razini.

Friday Exit od 2012. godine djeluje u obliku otvorenog kolektiva u Beču (Austrija) u suradnji sa Akademijom likovnih umjetnosti u Beču.

Obje umjetničke organizacije se bave istraživanjima suvremene umjetničke prakse i predstavljaju mlade umjetnike, u pokušaju evoluiranja ustaljenih umjetničkih formi i pristupa.

Izložba je otvorena do 11.7.2015., u radnom vremenu od 17.00h do 21.00h.Najnovije