Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

CTK OSIJEK

Mladi robotičari u Domu tehnike


OSIJEK - 21. kolovoza 2015. privedena je kraju jedanaesta radionica 13. Ljeta u Domu tehnike. Kroz pet dana radionice 16 sudionika radionice robotike upoznalo se sa osnovnim principima robotike.

Počeli su sa sastavljanjem raznih pomičnih i nepomičnih modela pomoću elemenata Fishcertechnik konstruktorskih setova kako bi se upoznali osim sa samim elementima i sa osnovnim načinima prijenosa gibanja. Nakon toga uslijedilo je upoznavanje osnovnih strujnih krugova tj. kako se u strujni krug mogu spajati izvor, trošila i prekidači. Kada su stekli sva elementarna znanja koja su im potrebna za rad sa Fishcertechnik Robo Interface sučeljem svatko od sudionika dobio je priliku da sastavi i isprogramira semafor čime su stekli osnovne vještine programiranja u programu RoboPro. Naposljetku da bi zaokružili sve naučeno u jednu cjelinu učenici su koristeći se sučeljem, elektromotorima, raznim senzorima i lampicama izradili i isprogramirali robotska kolica koja samostalno prolaze kroz labirint.

Tijekom same radionice, korištenjem opreme, koju nam je privremeno ustupila na korištenje Hrvatska zajednica tehničke kulture, učenici su stekli i osnovne vještine u elektronici izrađujući elektroničku značku tj. bedž.

U ime Društva pedagoga tehničke kulture Osijek, radionicu je održao Danijel Rakić uz asistenciju Ivana Klešića. Organizator radionice je ZTK Grada Osijeka , a suorganizator  ZTK Osječko-baranjske županije.

Slijedeći tjedan će se održati zadnje dvije radionice 13. Ljeta u Domu tehnike: KONSTRUKTORSTVO(učenici 1-8 razreda) i ZRAKOPLOVNO MODELARSTVO (učenici 1-8 razreda).

Kao zadnje iznenađenje za sve zainteresirane, neovisno o dobnoj skupini, organizirano je besplatno PREDAVANJE "ŽIVOT U ORBITI". Predavanje će se održati u ponedjeljak 24. kolovoza 2015. od 9.30 – 12.00 sati u velikoj dvorani Doma tehnike (drugi kat), Trg Jurja Križanića 1. Predavač je Goran Nikolašević. Organizatori predavanja su Zajednica tehničke kulture Grada Osijeka i World Space Week Hrvatska, a potporu je pružila ZTK Osječko-baranjske županije.

 Najnovije