Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

UDRUGA AUTIĆ

Limeni ljubimci u malom


OSIJEK - Udruga KK „Autići“, iz Osijeka je neprofitna udruga osnovana s temeljnim ciljem okupljanja kolekcionara modela svih vrsta motornih vozila.

Programski sadržaji djelovanja udruge usmjereni su prije svega na unapređivanje tehničke kulture kroz proučavanje povijesti modela, restauraciju starih modela, organiziranje tematskih predavanja, kao i edukaciju djece i mladeži. Iako je udruga osnovana 2011. godine, kao prvi klub takve vrste u Republici Hrvatskoj, već su postignuti zapaženi rezultati u okupljanju članova, organiziranju izložbi  i susreta sa
sličnim udrugama. U tom smislu u članstvo kluba uključili su se i članovi koji žive izvan Osijeka (Zagreb, Varaždin, Sisak, Split, Zadar…) i izvan Hrvatske (Slovenija, Srbija, Njemačka). Klub okuplja širi krug zaljubljenika (ne nužno i kolekcionara) svih uzrasta (od 2 do 60 godina) i profila, a članovi posjeduju vrlo vrijedne i bogate zbirke modela čijim izlaganjem izravno doprinose promicanju tehničke kulture građana i poticanju interesa za njihovo uključivanje u različite oblike građanskih inicijativa.

Posebno mjesto u programskim sadržajima i aktivnostima udruge zauzimaju izložbe i susreti kolekcionara koji su otvoreni za javnost i sve zainteresirane građane. Klub je već gostovao na nekoliko međunarodnih izložbi koje su održane u Hrvatskoj i susjednim zemljama. U okviru aktivnosti kluba u Osijeku su organizirane izložbe u dječjim vrtićima, tri izložbe u TC Portanova, a izdvojili bi Noć muzeja u Zagrebu, Festival igračaka Ivanić-Grad i Međunarodno druženje u Beogradu.

U rujnu 2011. u Osijeku smo organizirali 1. međunarodni susret kolekcionara, koji je postao tradicionalan, te ćemo i ove godine u rujnu (19.9.) organizirati 5. Međunarodno druženje kolekcionara autića i ostalih modela vozila. Kako bi se razbio mit da autiće sakupljaju samo
djeca, izloženi će biti modeli raznih vozila ozbiljne kolekcionarske vrijednosti te će se pokušati približiti posjetiteljima nesvakidašnji pogled u svijet malih vozila. Susret i izložba će biti na odgovarajući način  prezentirani što će znatno doprinijeti afirmaciji djelovanja udruge i grada Osijeka kao središta ovakve inicijative.

Kako se naš klub financira iz  dobrotvornih priloga, tako raspolaže sa vrlo skromnim sredstvima koja su nedostatna za promidžbu ovakvih manifestacija. U vezi s tim obraćamo Vam se sa zamolbom da pomognete oko održavanja ove manifestacije Vašim medijskim doprinosom kroz promoviranje ovog događaja. Cijenimo da bi svaka, pa i najmanja pomoć, bila značajan doprinos organizaciji manifestacije i popularizaciji ovakvog vida širenja tehničke kulture.
Najnovije