Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

CRVENI KRIŽ

Obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći


OSIJEK - Na inicijativu Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca sva nacionalna društva Crvenog križa diljem svijeta svake godine druge subote u mjesecu rujnu obilježavaju Svjetski dan prve pomoći.

Ove godine Svjetski dan prve pomoći bit će obilježen 12. rujna, a obilježava se temom „Prva pomoć i starenje stanovništva“. Osobe starije životne dobi su ranjivije i izloženije zdravstvenim problemima kao što su bolesti srca i krvnih žila, dijabetes, depresija, bolesti mišićno-koštanog sustava, ozljeđivanje i dr. Starije osobe u najvećem su riziku od ozljeđivanja prilikom padova (čak 40 posto završi smrću starije osobe).

U 2015. godini Svjetskim danom prve pomoći želi se educirati osobe starije životne dobi o prevenciji njihovog ozljeđivanja i osnovnim postupcima prve pomoći, a prema očekivanim promjenama u toj životnoj dobi. Na taj način starije osobe osposobljavaju se za prepoznavanje prvih znakova bolesti i ozljeda te pružanje prve pomoć sebi i drugima.

Budući je prva pomoć tradicionalna djelatnost Hrvatskog Crvenog križa, predviđenim aktivnostima nastojimo potaknuti građane na savjesno i odgovorno ponašanje, s ciljem spašavanja života i smanjenja posljedica od invaliditeta zbog iznenadnih bolesti i ozljeda.

Sukladno gore navedenom Gradsko društvo Crvenog križa Osijek u suradnji s Maticom umirovljenika grada Osijeka povodom Svjetskog dana prve pomoći organizira predavanje-radionicu o prevenciji ozljeđivanja i osnovnim postupcima prve pomoći za članove Matice umirovljenika. Predavanje-radionica održat će se u subotu, 12. rujna 2015. godine u prostorijama Matice umirovljenika grada Osijeka, Reisnerova ulica 48, s početkom u 9,00 sati.

S osobitim poštovanjem i zahvalnošću,
RAVNATELJ: Marko Đukić, prof.

 Najnovije