zatvori oglas

CESPOS

Poziv građanima na istraživanje


OSIJEK - Centar za ekonomska i socijalna prava Osijek (CESPOS) provodi projekt Zagovaranje prava beskućnika i razvijanje empatije u društvu.

Projekt je sufinanciran iz proračuna grada Osijeka, Osječko-baranjske županije te vlastitih sredstava, čiji je osnovni cilj promicanje prava beskućnika te podučavanje istih o njihovim pravima, osvještavanje građana o problemu beskućništva u Osijeku i izvan njega (Slavonija i Baranja) te promoviranje alternativnog načina zbrinjavanja. Krajnji nam je cilj destigmatizirati beskućništvo kao osobni izbor i stil života.

Prema nekim procjenama na području grada Osijeka ima pedesetak beskućnika sa tendencijom porasta broja. Međutim, do sada se nisu provodila istraživanja koja bi nam pružila adekvatne informacije o ovoj problematici, počevši od preciznog broja beskućnika i njihovim kretanjima, strukturi, uzrocima. Provođenje takvih istraživanja osiguralo bi temelje za donošenje politika sa ciljem preveniranja i rješavanja statusa beskućnika.

CESPOS se stoga odlučio na provođenje ispitivanja javnog mišljenja građana i pravnih osoba (privatnih tvrtki, javnih i državnih institucija) kao i beskućnika i onih koji bi to mogli postati ili nisu formalno beskućnici, kombiniranom sociološkom metodom, putem anketa o problemu beskućništva u gradu Osijeku, Osječko-baranjskoj županiji ali i izvan nje.

Rezultati istraživanja bit će potrebni za izradu info-letka te analiza i preporuka prema odgovornima kao i alat za suzbijanje diskriminacije i predrasuda u društvu. Centar za ekonomska i socijalna prava Osijek također provodi razgovore s relevantnim čimbenicima u nadi pronalaska za beskućnike višestrukih rješenja trajnije naravi. Jedan od njih je svakako gospodin Mirko Žipovski iz Osijeka, formalni osječki beskućnik, no veliki borac i ukazatelj na probleme beskućništva.

Ovom prilikom pozivamo sve zainteresirane na sudjelovanje u istraživanju kao i one koji žele doprinijeti destigmatizaciji beskućnika i drugih socijalno isključenih osoba, da nas slobodno kontaktiraju na e-mail: cespos.2012@gmail.com ili preuzmu anketu na našoj web stranici www.cespos.hr ili mogu anketu direktno preuzeti pritiskom na sljedeći link: http://goo.gl/forms/N1uJFKe8up

Zahvaljujemo se svim zainteresiranima, a posebnu zahvalu upućujemo vrijednim volonterima na ovom projektu.

S poštovanjem,

Voditeljica projekta
Doprjedsjednica Marjana Skoko

Izvor: CESPOS
Foto: Glas Slavonije

 Najnovije