Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

MIROTVORSTVO

Dodjela Nagrade i priznanja „Krunoslav Sukić“ 2015.


OSIJEK - Na prigodnoj svečanosti u srijedu, 9. prosinca 2015. godine s početkom u 12 sati, u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta biti će dodjeljene Nagrade i priznanja „Krunoslav Sukić“ 2015.


Nagrada „Krunoslav Sukić 2015“ dodijeljena je izuzetnim mladim ljudima:
- Marijanu  Gubini, mirovnom aktivistu za njegov odabir ispravnog življenja – kojim postaje primjerom, poticajom i podrškom ljudima oko sebe – mladima, braniteljskoj populaciji, nastavnicima, vjernicima, političarima, umjetnicima…Preživjevši i ostvarujući slobodu od zatočeništva, Marijan Gubina svojim djelovanjem nastoji pridonositi izgradnji svijeta koji je Ana Frank tek sanjala – svijeta slobode od nasilja!

- Prince Wale Soniyikiju, mirovnom aktivistu koji je u Hrvatskoj dobio azil izbjegavši iz Nigerije nakon što je bio mučen a braća su mu ubijena - za njegov višegodišnji mirovni angažman na posredovanju među različitim kulturama - vlastitim primjerom,  volontiranjem, kao međukulturni tumač, aktivistički ali i institucionalno, samozatajno ali i medijski no uvijek neposredno, nenasilno i duboko ljudski. Takvim svojim djelovanjem Prince Wale Soniyiki pridonosi integraciji imigranata i promjeni stavova  hrvatske javnosti prema azilantima. Time potiče dobro u nama.

Priznaje "Krunoslav Sukić"  ide u Centar za mirovne studije za njihov rad na pitanjima azila, imigracijske politike, integracije nositelja/ica azila te direktnog rada na izbjegličkoj krizi putem inicijative Dobrodošli.

Priznanje „Krunoslav Sukić“ KNJIGA GODINE dobiva knjiga Borisa Pavelića: Smijeh slobode: uvod u Feral Tribune za izuzetan istraživački, stručni i znanstveni doprinos na području povijesti novinarstva u Hrvatskoj - poticaj otvaranju rasprava i istraživanja koji su do sada izostajali  - za politologe, sociologe, novinare, povjesničare, istraživače jezika i književnosti te, dakako, za teoretičare i praktičare nenasilnog društvenog djelovanja. Primjer je iz koga valja učiti o društvenim, političkim, psihološkim učincima oštre, rekli bismo bespoštedne političke satire.
 
Priznanje MIROTVORNA ŠKOLA dodijeljeno je učenicima i nastavnicima Ekonomsko i turističke škole Daruvar za poticanje odgoja za mir, nenasilje i suradnju, te solidarno i uključivo sudjelovanje u unapređivanju života svoje školske i lokalne zajednice. To je nova kategorija priznanja koja je dobila vrlo dobar interes škola iz cijele Hrvatske. Ohrabruje kako školske zajednice sebe razumijevaju mirotvornima i mironosnima.

Izvor: Centar za mir OsijekNajnovije