Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

ADVENT U TVRĐI

Devet kvadrata pravog čokoladnog užitka


OSIJEK - U nedjelju, 20. prosinca, golema čokolada površine čak devet "kvadrata"! Nakon što su prošle godine na prvom izdanju "Adventa u Tvrđi" brojne Osječanke i Osječani uživali u velikoj Slavonskoj torti teškoj čak pola tone, i ove godine u okviru središnje i najveće osječke adventske manifestacije pripremljena je jedna ogromna poslastica.

Naime, u nedjelju, 20. prosinca, u poslijepodnevnim satima u "Božićnom selu" na Trgu sv. Trojstva bit će pripremljena i predstavljena golema čokolada površine čak devet četvornih metara! Čokolada će biti sastavljena od gotovo deset tisuća kockica crne i bijele čokolade koje će spojene činiti ogromni mozaik od čokolade, izrađen po predlošku slike glasovitog mađarskog umjetnika Vasarelyja. Ovu ukusnu i jedinstvenu poslasticu pripravit će obrtnici-umjetnici iz poznate mađarske manufakture Csoko-Lada iz Pečuha, grada-prijatelja Osijeka. Nakon prezentacije čokolade, ona će biti podijeljena u kockice i prodana posjetiteljima u humanitarne svrhe. O svim ostalim detaljima ove velike čokoladne akcije javnost će biti pravodobno obaviještena.
 
Golema čokolada predstavljat će veliko finale četverodnevnog međunarodnog programa nazvanog "Mađarski dani na Adventu u Tvrđi" koji će trajati od četvrtka, 17. prosinca, do nedjelje, 20. prosinca, a bit će organiziran u suradnji s Mađarskom gospodarskom komorom i drugim partnerima iz susjedne zemlje. Puna četiri dana tako će u posebnoj natkrivenoj "pagodi", koja će sutra (četvrtak) prije podne osvanuti u "Božićnom selu", biti predstavljeni mađarski obrtnici i proizvodi od vrhunske kože, poput rukavica, kao i svjetski poznata Zsolnay keramika, a bit će organizirane i radionice izrade predmeta od kože.
 
Okupljeni građani pak moći će se, kao i prošle godine na "Adventu u Tvrđi", sladiti posebnim mađarskim specijalitetom nazvanim kurtos kalacs. Održat će se i niz posebnih programa, kao, primjerice, sutra (četvrtak) navečer Swing Karacsony koncert, ili zalijevanja "gradske" pšenice od strane mađarskih gostiju. O svim detaljima organizatori "Adventa u Tvrđi" još će tijekom idućih dana pravodobno obavještavati javnost.

Tekst: T.LevakNajnovije