Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

JCI HRVATSKA

Jedno stabalo za jednu godinu


OSIJEK - Članovi Međunarodne komore mladih – JCI u Hrvatskoj zasadili su stotinu stabala povodom obilježavanja 100 godina od osnivanja ove međunarodne organizacije, najveće svjetske organizacije za mlade profesionalce do 40 godina. Pored Hrvatske isti projekt  realizirao se u Panami, Hondurasu, Paragvaju, Velikoj Britaniji, Belgiji, Litvi, Tunisu, Južnoafričkoj republici, Bangladešu, Vijetnamu, Australiji kao i u još desetak zemalja širom svijeta.

Stabla su zasađena u suradnji i uz podršku Hrvatskih šuma koji su osigurali prostor za sadnju i donirali sadnice te članovima JCI-a stručno i profesionalno pomogli u sadnji stabala na odabranim lokacijama. Članovi lokalnih komora iz Osijeka, Rijeke, Splita i Zagreba zajedno sa svojim kolegama iz drugih zemalja pokazali su kako pozitivna promjena počinje na lokalnoj razini i kako mnogo malih koraka može prevaliti veliki put. Stotinu stabla zasađenih povodom jednog stoljeća JCI-a možete pronaći u blizini čepinske obilaznice nedaleko od Osijeka, u zagrebačkom parku Maksimir, u Brloškoj šumi pokraj Fužina, kao i na padinama brda Kozjak kod Solina.

JCI je osnovan u St. Louisu 1915. godine i već je nekoliko desetljeća jedan od ključnih partnera UN-a na području promicanja aktivnog sudjelovanja pojedinaca u razvoju svojih zajednica, uz nužnu brigu o održivom razvoju i osobnoj odgovornosti svih uključenih strana. JCI temelji svoje djelovanje na četiri područja: osobnom razvoju, poslovnom razvoju, radu za zajednicu i međunarodnim odnosima. Jedna od najvažnijih uloga JCI-a je uspostaviti najbolju moguću mrežu mladih i proaktivnih ljudi kako bi se realizirali međunarodni programi, ali i sasvim konkretni poslovni dogovori.

Djelovanje JCI-a u Hrvatskoj revitalizirano je u proljeće 2013. godine. Danas je u Hrvatskoj  preko 80 aktivnih članova JCI-a koji su organizirani u četiri lokalne komore u gradovima: Osijek, Split, Rijeka i Zagreb. U tom periodu lokalne komore organizirale su nekoliko značajnih poslovnih konferencija kao i mnogobrojne akcije za zajednicu humanitarnoga karaktera. Nakon trogodišnjeg postupka učlanjenja, nacionalna komora JCI Hrvatska primljena je u punopravno članstvo ove međunarodne organizacije na Svjetskom kongresu koji se održao u japanskom gradu Kanazawa od 2-8. studenog 2015. godine.

JCI članove u Hrvatskoj posjetio je svjetski predsjednik JCI-a gospodin Ismail Haznedar od 18. do 20. prosinca 2015. godine. Tom prilikom posjetio je Zagreb i Rijeku gdje je prisustvovao JCI Croatia Partnership Summit-u kao i Glavnoj skupštini JCI Hrvatske.

Izvor: JCI HrvatskaNajnovije