Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

STOP PETARDAMA

Učinimo nešto za naše ljubimce


OSIJEK - Poznato je kolika opasnost predstavlja pirotehnika, osobito za neoprezne maloljetnike koji, nerijetko radi dokazivanja vršnjacima, namjerno riskiraju ozljedu. Pirotehnička naprava može raznijeti šaku, nanijeti fatalne povrede oka i očnog živca, oštetiti slušne organe te nanijeti opekline kože trećeg stupnja.
 
Uz ljudske žrtve koje se gotovo podrazumijevaju u vrijeme blagdana, zbog petarda najviše ispaštaju životinje. Glasna pucnjava prestravljuje pse, mačke, ptice i druge kućne i gradske životinje koje proživljavaju strah i traumu, a one koje se nađu u neposrednoj blizini eksplozivnog sredstva mogu biti i ozlijeđene. Velika razina buke može oštetiti i njihov znatno osjetljiviji sluh od ljudskoga te izazvati psihički šok ili srčani udar. Mnoge životinje u panici bježe iz dvorišta, pokušavajući se zaštititi od buke nastale eksplozijama.
 
Ako u vrijeme blagdana primijetite da i vaša životinja proživljava ozbiljan strah zbog pirotehnike, nemojte ju puštati izvan kuće, a u kući joj osigurajte mjesto na kojem se osjeća zaštićeno. Pustite smirujuću glazbu polaganog tempa koja će nadglasavati petarde, svojem štićeniku pristupajte smireno kako ga ne biste dodatno uznemirili, a u krajnjem mu slučaju dajte neki od preparata za smirenje namijenjenih životinjama.
 
Odbijanjem državnih institucija da ove eksplozivne naprave učine nelegalnima tijekom cijele godine, i dalje se šalje poruka o poželjnosti pirotehnike na slavljima. Također, pojedinci misle da neće biti sankcionirani zbog kriminalnog ponašanja koje se svake godine počini uz pomoć pirotehnike.
 
Prijatelji životinja pozivaju da akcija ''Mir i dobro'' ne ostane tek mrtvo slovo na papiru zbog profita proizvođača pirotehnike. Udruga Prijatelji životinja traži uvažavanje volje građana i donošenje adekvatnog Zakona o eksplozivnim napravama koji bi jednom zauvijek zabranio prodaju i uporabu pirotehnike II. i III. razreda tijekom cijele godine. Dugujemo to našim sugrađanima, našoj mladosti i našim životinjskim prijateljima koji uz nas već ionako previše pate.

Tekst: Udruga Prijatelji životinjaNajnovije