Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

HPD LIPA

Čestitamo!


 

OSIJEK - Započinje obilježavanja 140. obljetnice Hrvatskog pjevačlkog društva "Lipa" Osijek, jednog od najstarijih, najuspješnijih i najtrofejnijih pjevačkih društava u Hrvatskoj i regiji.

Tek započeta 2016. godina iznimno je važna za Hrvatsko pjevačko društvo "Lipa" Osijek, jedan od najboljih i najtrofejnijih hrvatskih pjevačkih zborova, jer će u njoj obilježiti veliku obljetnicu: punih 140 godina uspješnog i neprekidnog postojanja i rada pod istim imenom!

Podsjetimo, Lipa je osnovana daleke 1876. godine i jedno je od najstarijih kulturno-umjetničkih društava u Hrvatskoj. Lipašice i lipaši iznimno su ponosni na lijepu i bogatu tradiciju Društva, čiju su povijest obilježila mnoge slavne osobe, poput velikana Josipa Jurja Strossmayera (koji je 1900. godine bio prvi pokrovitelj Lipe) i stoga će tijekom 2016. godine pripremiti, organizirati i realizirati niz prigodnih događanja kojim će proslaviti taj jubilej.

Prvi korak bio je tiskanje i izdavanje luksuznog kalendara u boji za 2016. godinu u kojemu su se našli brojni recentni i poznati projekti i uspjesi Lipe, realizirani u protekle tri godine.

Tijekom 2016. godine predviđene su još mnoge aktivnosti kojima će lipašice i lipaši, vjerujemo na radost brojne vjerne publike i drugih građana, obilježiti punih 140 godina rada i postojanja, a o kojima će javnost biti pravodobno obaviještena. Treba samo izdvojiti kako Lipa u drugoj polovici svibnja 2016. planira sudjelovati na prestižnom 10. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova u Zadru, no najveći događaj u ovoj godini Lipa će organizirati u svojem matičnom gradu – Osijeku. Naime, 1. i 2. listopada 2016. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu Osijek, u suradnji s Hrvatskom udrugom zborovođa, bit će održano prvo veliko međunarodno Natjecanje pjevačkih zborova i festival pod nazivom  Croatia Cantat, namijenjeno svim vrstama pjevačkih ansambala. Detalji oko toga natjecanja bit će uskoro izneseni u javnost, a cilj je Osijek toga vikenda pretvoriti u pravo veliko središte zborskoga pjevanja u ovom dijelu Europe.

ukoliko je netko zainteresiran za nabavu kalendara, treba se što prije javiti na službeni mail tajnik@hpd-lipa.hr i naručiti ga. Cijena kalendara je popularna, 25 kuna, a riječ je o lijepoj memorabiliji ne samo za članove Društva.

Tekst: T. LevakNajnovije