Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

MOJ OSIJEK

Melankolija - multimedijalni događaj studenata Odjela za kulturologiju


OSIJEK - Potaknuti ljubavnim pismom u kojem Osječanka K. V. opisuje potresnu i nesretnu osječku ljubavnu priču, a koje je 26. siječnja ujutro pronađeno na vratima Zavjetne kapelice Kamenitom križu u Osijeku, studenti 2. godine diplomskog studija, smjera Kulturalni menadžment na Odjelu za kulturologiju Sveučilišta u Osijeku, odlučili su, kao završni praktični rad u sklopu kolegija Menadžment muzeja i izložbi, organizirati multimedijalni događaj koji će obuhvatiti elemente osječke povijesti i ljubavi što se pojavljuju u pismu. Pod prigodnim nazivom "Melankolija" on će se održati u Atelier baru u sklopu kompleksa Eurodom u subotu, 20. veljače 2016. godine, s početkom u 18 sati.

Naime, nakon što je skupina studenata pročitala pismo (anonimne) autorice K.V., a koje je odjeknulo u cijeloj Hrvatskoj, ali i regiji, odlučili su, uz podršku mentora doc.art. Anđelka Mrkonjića i asistenta Tomislava Levaka, učiniti nešto kako bi dijelove priče oživjeli barem na jedan dan. Uz obuhvaćanje različitih umjetničkih i kulturoloških elemenata i segmenata – filma, kazališta, književnosti, izložbe, performansa, arhitekture i drugih – studenti će, zajedno sa svojim suradnicima, širu javnost upoznati sa zanimljivom poviješću tzv. čestice 5989/1 (na kojoj se nalaze kompleks Eurodom i kapelica) te s nesretnom ljubavnom pričom koja se dogodila prije nekoliko stotina godina, a kolokvijalno je poznata kao "priča osječkog Romea i Julije".

Kroz zajedničko druženje i prigodan program studenti kulturalnog menadžmenta pozvat će sve zainteresirane da se odazovu ovom multimedijalnom događaju i saznaju više o povijesti te lokacije i same kapelice. Valja istaknuti kako, premda će idućeg vikenda diljem Hrvatske biti obilježeno Valentinovo, odnosno Dan zaljubljenih, studenti namjerno nisu željeli vezati ovaj događaj s ljubavnom tematikom uz taj datum jer smatraju da su ljubavne priče (i tematika) svevremenske. Detalji samoga događaja bit će izneseni idućeg tjedna.  

Suradnici na događaju/izložbi, uz organizatore, studente Odjela za kulturologiju, jesu: Državni arhiv, Hrvatsko narodno kazalište Osijek, Regionalni zavod za zaštitu kulturnih dobara, Hemeroteka u sklopu Muzeja slavonije, Muzej likovnih umjetnosti, Eurodom, Atelier bar, Slavonska televizija, Foto Mara i ostali. Uz njihovu podršku, studenti su pripremili program koji će biti glavni dio ovog događaja.

Poseban poziv studenti upućuju autorici pisma K. V., u nadi da će ova vijest doći i do nje te da će ona, čak i anonimno, posjetiti ovu izložbu i ponovno proživjeti barem dio svojih uspomena koje su putem pronađenog pisma podijeljene s velikim brojem građana.

Program multimedijalnog događaja uključuje (u trajanju od otprilike 45 min):
1) Paljenje „ljubavnih svijeća“ pred Kapelicom
2) Fotogalerija umjetničkih fotografija
3) Projekcija prigodnog kratkog filma / reportaže sa tlocrtima Kapelice i nekoliko adekvatnih sugovornika
4) Scenski prikaz iz predstave „Prolaznici“ Damira Petričevića u izvedbi osječkog HNK
5) Čitanje pripovijetke, gosta književnika Stjepana Tomaša
6) Čitanje dviju ljubavnih pjesama

Multimedijalni događaj želi potaknuti građane na promišljanje o vrijednosti čestice 5895/1, koja je dio kulturnog žarišta osječke povijesti a na kojoj se nalazi Eurodom s naglaskom na Kapelicu te kroz različite kulturalne prakse prikazati, barem na jedan dan, djelić atmosfere koja se pokazuje u samom pismu.

Suradnici multimedijalnog događaja, uz organizatore, studente Odjela za kulturologiju, jesu: Državni arhiv u Osijeku, Hrvatsko narodno kazalište Osijek, Regionalni zavod za zaštitu spomenika, Hemeroteka u sklopu Muzeja Slavonije Osijek, Muzej likovnih umjetnosti Osijek, Eurodom, Atelier bar, Televizija Slavonije i Baranje (STV) i  Foto Mara..

Pojedinci koji su izdvojenim vremenom i suradnjom pomogli pri organizaciji događaja, su:Kristina Kovačević, Aleksandar Perak, Damir Petričević, Božidar Šnajder, Jurica Vrdoljak, Stjepan Tomaš, Saša Gerber, Grgur Marko Ivanković i Zlata Živaković Kerže. Uz njihovu podršku, studenti su pripremili program koji će biti glavni dio ovog događaja.
 
Događaj možete pratiti i preko službene Facebook stranice: https://www.facebook.com/events/725063127595485/

Tekst: Studenti Odjela za kulturologiju Sveučilišta u Osijeku
 Najnovije