zatvori oglas

KURIKULUM

Hrvatska može bolje


OSIJEK - Organizacije civilnog društva okupljene u Inicijativu „Hrvatska može bolje“, preko 180 različitih udruga, sindikati SSSH, Matica Hrvatskih sindikata, Sindikat hrvatskih učitelja, Sindikat Preporod i drugi, učitelji i učiteljice te razni pojedinci pozivaju građanke i građane Hrvatske da jasno pošalju poruku da je obrazovanje prioritet hrvatskog društva. Osječki skup podrške Cjelovitoj kurikularnoj reformi pod sloganom „Hrvatska može bolje“ će se održati u Osijeku, u srijedu, 1. lipnja 2016. u 18 sati, na Trgu sv. Trojstva u Tvrđi.

Smatramo kako je Cjelovita kurikularna reforma, iskren i pošten pokušaj stvaranja boljeg sustava obrazovanja u našoj zemlji te pokušaj izravnog doprinosa boljoj budućnosti za dobrobit naše djece i društva u cijelosti. Cjelovita kurikularna reforma na jednom mjestu okupila je stručnost, entuzijazam i pozitivno ozračje i usmjerila sve na promišljanje o sustavu obrazovanja kakvo je potrebno da bi se društvo i resursi ove zemlje pokrenuli.

Republika Hrvatska nije svjedočila reformi obrazovanja od 1970-tih, kada je reforma uključila samo srednjoškolsko obrazovanje. Od tada pa do danas, promijenili su se mnogi trendovi, način življenja, a kao zemlja dostigli smo i visok stupanj informacijsko-tehnološkog napretka i pridružili se eri novih gospodarskih pravaca razvoja. U skladu s istima nužno je učiniti sustavne promjene u obrazovanju.  Ova reforma vodi se vjerovanjem da će hrvatska djeca i učenici, konačno biti pripremljeni na aktivan osobni razvoj i doprinos boljitku čitave zemlje, ali i šire, Europe i svijeta.

Uz Internet i lak pristup informacijama, u suvremenom svijetu težište učenja više ne bi smjelo biti na 'bubanju' napamet, već zasnovano na kreativnom korištenju informacija te razvoju vještina i kompetencija. Mnoge su zemlje reformu obrazovanja provele još prije više desetljeća, a i danas nastavljaju s njima, smatrajući kako je obrazovanje djece i mladih kontinuirani proces, kao što je to i razvoj društva. Rezultati se obrazovnih reformi, među ostalim, očituju i u snažnom gospodarskom razvoju.

Cijeli proces izrade Cjelovite kurikularne reforme, bio je sudionički, transparentan, demokratski, temeljen na dijalogu i argumentaciji. Svi uključeni stručnjaci, ponudili su svoje iskustvo, znanje, vještine i entuzijazam na raspolaganje Hrvatskoj, kako bi se hrvatski vrtići i škole oblikovali i odgovarali zahtijevima budućnosti. Izravan doprinos Reforma bi trebala dati i djeci i mladima s invaliditetom, kroz koju bi sustav obrazovanja posebnu pozornost usmjeravao na njihove mogućnosti i integraciju te utjecao da se i njihove sposobnosti prepoznaju i verificiraju kao resurs.

„Stručnost iznad svega!“ osnovna je misao vodilja svih koji su sudjelovali i dali svoj doprinos izradi ove strategije. Dok brojni stručnjaci, ali i političari, ističu da je reforma školstva od ključnog nacionalnog interesa i iznad svih dnevno-političkih interesa, upravo izravno uplitanje političkog utjecaja u našoj zemlji, koje smatramo nedopustivim, dovelo je u pitanje daljnji rad na razvoju i provedbi Cjelovite kurikularne reforme.

Stoga pozivamo sve Vas građanke i građane grada Osijeka, sve stanovnike naše regije, roditelje, bake i djede, odgojno-obrazovne ustanove, organizacije civilnoga društva, i sve Vas druge koji želite bolju Hrvatsku, da u srijedu 1. lipnja 2016. u 18 sati na Trgu sv. Trojstva u Tvrđi u Osijeku iskažete potporu svojoj djeci, svim učiteljima, nastavnicima, profesorima, prijateljima i Cjelovitoj kurikularnoj reformi. Osigurajmo djeci odrastanje u modernom, kvalitetno osmišljenom obrazovnom sustavu koji će im dati konkurentna znanja i vještine za život u 21. stoljeću!

 Najnovije