Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

GLAZBA

Međunarodni dan glazbe


OSIJEK - Osječka glazbena mladež je dio Svjetske glazbene zajednice koja već tradicionalno obilježavaMeđunarodni dan glazbe 1. listopada, a koji je ove godine pao na prvu subotu u mjesecu.

U prijepodnevnim satima Osječani su na Trgu slobode imali priliku uživati u izvedbi mladih glazbenika okupljenih u bendu Chordonblue.
Svjetska glazbena zajednica slavi četrdesetak godina Međunarodni dan glazbe (International music day) na prvi dan mjeseca listopada. Ideja o promociji glazbe, među svim pripadnicima zajednice, potekla je od poznatog violinskog virtuoza i muzikologa Yehudi Menuhina, koji je 1975. presjedao glazbenim odjeljkom UNESCO-a (International Music Council).

Ovogodišnji cilj Glazbene mladeži Osijek bio je predstaviti mlade i talentirane glazbenike koji su svojom svirkom podigli nivo ulične glazbene kulture. Mladi glazbenici okupljeni u bendu Chordonblue orijentirani su prema jazz i swing glazbi, a u planu im je rad na autorskim pjesmama. Zanimljivo je da članovi benda u prosjeku imaju 16 godina. Članovi benda su Mia Reba (vokal), Tin Potz (bubnjevi), Tin Reba (violina), Juraj Botkuljak (klavir), Arijan Mačak (saksofon), Bruno Kovač (bas), Dorian Brekalo (gitara).

Izvor: Glazbena mladež OsijekNajnovije