Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

ŽENSKA UDRUGA IZVOR

16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama


OSIJEK - Ženska udruga „IZVOR“ organiziranjem ulične akcije, panel rasprave, tribina te prikazivanjem filmova pridružila se svjetskoj kampanji 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama. Kampanja započinje na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. 11. 2016.,  u 11,55 sati na trgu Slobode u Osijeku uličnom akcijom „Pet do dvanaest za žene“.

Cilj akcije je da u neposrednom kontaktu sugrađane informiraju o važnosti zahtjeva za ratifikacijom Konvencije Vijeća Europe o borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te o važnosti provedbe načela ravnopravnosti, suzbijanja diskriminacije i zaštite žena i djevojčica od svih oblika nasilja. Tijekom akcije na štandovima će biti dostupni informativno edukativni  materijali, a biti će i izložene slike koje su za kampanju izradile(i)  učenice(i) četvrtih razreda Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn iz Osijeka.

PROGRAM

25.11. 2016. 
11:55 - Ulična akcija „Pet do dvanaest za žene“ - Trg Slobode

12:00 - Panel rasprava „Ostvarivanje reproduktivnih prava žena“, su-organizator Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Osječko-baranjske županije - Županijska 4, Velika vijećnica

Na panel raspravi razgovarati će se o provedbi načela ravnopravnosti i zaštiti žena i djevojčica od bilo kojeg oblika nasilja. Uvodničari će biti predstavnici institucija, Inicijative liječnika/ca za reguliranje prava na priziv savjesti u medicini, organizacija civilnog društva i dr. U okolnostima kada se grubo narušava dignitet žena, reducira dostupnost zdravstvene zaštite u području reproduktivnih prava i slobode na vlastiti izbor, obveza nam je, kao akterima i mehanizmima koji djeluju na zaštitit uspostavljenih ustavnih vrednota u ovom području, da se tomu javno suprotstavimo.

28. 11. 2016. 
17:00 - Prikazivanje aktivističkog dokumentarnog filma „Vessel“ - GISKO, Europske Avenije 24

Film ‘Vessel’ govori o radu dr. Rebecce Gomperts, nizozemske liječnice koja je svoj život posvetila borbi za reproduktivna prava. Ona je osnivačica „Žene na valovima“, organizacije koja brodom plovi svijetom i omogućava ženama pristup sigurnom pobačaju u zemljama u kojima je to nezakonito. Aktivistice se susreću s brojnim preprekama, od religijskih skupina do ratne mornarice, no time samo izoštravaju svoju viziju i shvaćaju kako mogu iskoristiti nove tehnologije i stvoriti mrežu informiranih aktivistica koje pomažu ženama da sam izvrše pobačaj uz upute Svjetske zdravstvene organizacije.

„Žene na valovima“ su se priključile kampanji 16 dana protiv nasilja nad ženama i pružile nam podršku dozvolom za prikazivanje filma i ostalih materijala bez naknade.

08. 12. 2016. 
17:00 - Prikazivanje aktivističkog dokumentarnog filma „Ženski sud – feministički pristup pravdi“ - GISKO Europske Avenije 24

Feminističke organizacije iz svih zemalja bivše Jugoslavije pokrenule su 2010. inicijativu za Ženski sud-feministički pristup pravdi. Četiri su godine radile na pripremama za organiziranje suda stvarajući feministički model izgradnje mira, pravde i odgovornosti. Ovo je prvi takav sud koji je održan u Europi uopće, iako praksa ženskih sudova u svijetu postoji još od 1992. U filmu žene govore o ratu protiv civilnog stanovništva, progonu drukčijih u ratu i miru, etničkom, seksualnom, militarističkom i ekonomskom nasilju te otporu žena.

Gošća na projekciji i diskusiji će biti Staša Zajović, Žene u crnom, Beograd.

09. 12. 2016.
15:00 - Tribina „Prostitucija: činjenice o kršenju ljudskih prava žena“ - Filozofski fakultet u Osijeku, L. Jagera 9

Na tribini će se razgovarati o mitovima o prostituciji i zašto je prostitucija nespojiva s idejom o jednakosti između žena i muškaraca. Gostovat će predstavnici nadležnih institucija i feminističke aktivistkinje iz Hrvatske i Srbije.

Izvor: ŽU IzvorNajnovije