Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

MONOGRAFIJA

Žuta podmornica 25 godina poslije


OSIJEK - U svečanom foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku u utorak, 6. veljače u 18 sati, održat će se predstavljanje monografije „Žuta podmornica 25 godina poslije“ prireditelja Gordane Lesinger i Davora Vrandečića. U nastavku vam donosimo osvrt izv. prof. dr. sc. Marine Mučalo, profesorice Fakulteta političkih znanosti, Sveučilišta u Zagrebu.

Još malo pa stogodišnjak, radijski je medij dominirao prvom polovicom 20. stoljeća, živo sudjelujući u nastanku popularne kulture,  osobito glazbenoj, zabavnoj i oglavačkoj industriji. Pojavom i afirmacijom televizije mnogi su ishitreno zaključili da  je „zlatno doba radija“ prošlo. Međutim, radio se spretno i gotovo „u hodu“, promijenio, posao lokalniji i neposredniji, zračeći duhom vremena u kojem je emitirao.  Umjesto odlaska u povijest, postao je mobilan i sveprisutan medij, omiljen osobito među mladima. Izbor „našeg“ radijskog programa zrcalio je glazbeno i kulturno, ali i  političko opredjeljenje, osobito bunt bez kojeg ni jedna mladost nije bila potpuna.

Međutim, radijski glas leti i nestaje. Ne zaustavimo li ga, zauvijek ćemo ga izgubiti. Nažalost, u hrvatskoj bibliografiji  baš i nema tekstova, a kamoli knjiga posvećenih radiju. Zato je knjiga „Žuta podmornica - 25 godina poslije“ autora Gordane Lesinger i Davora Vrandečića, tim važnija. Priča nam priču o malom ratnom osječkom radiju, nastojeći dočarati zvuk star više od 25 godina. Ispričana kroz sjećanja brojnih autora, na osoban i neposredan način,  ova je knjiga svojevrsni spomenar koji iz prve ruke svjedoči o zbivanjima u ratnom Osijeku. Spontano i jednostavno nižu se sjećanja jedine generacije podmorničara koji nam, na sebi svojstven način, pričaju o ondašnjim radijskim zgodama i nezgodama. U potrazi za širom slikom vremena u kojem je nastala „Žuta podmornica“, knjiga je uključila i brojne druge pripovjedače iz raznih područja života koji nam kao i dečki s radija, jednostavno i toplo, prenose svoja sjećanja na Domovinski rat u Osijeku i oko njega.

 „Žuta podmornica“ oglasila se u teško ratno vrijeme, spontano i neformalno, u cijelosti mijenjajući dotadašnje (i dominantno) shvaćanje uloge radija u hrvatskom društvu. Bio je to radio za specijalne potrebe, u specijalnim uvjetima rada. „Žuta podmornica“ nije bio „stari, dobri radio“ već novi i oštri, neformalan i zafrkantski program,  pravi samonikli proizvod ratne stvarnosti Osijeka.

Danas se tek rijetki Osječani još sjećaju te eterske avanture. Htjeli mi to ili ne, vrijeme uvijek učini po svom. Ali,  verba volant, scripta manent.  Upravo zato je „Žuta podmornica - 25 godina poslije“ dragocjen  spomenar na dio hrvatske ratne radiofonije koja je, nema sumnje, itekako obilježila vrijeme Domovinskog rata. Autorima stoga treba čestitati, a knjizi napisanoj u sjećanje na radio kojeg više nema, poželjeti srdačnu dobrodošlicu i čim više čitatelja.

 



Najnovije