Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

IZVIĐAČI

Monika u Južnoj Koreji


OSIJEK - Dvije predstavnice Lijepe Naše Hrvatske, Doris Jambrišak, planinka Odreda izviđača MP iz Zagreba i naša planinka legica iz Izviđačkog kluba Javor Osijek MONIKA FEHER izabrane su kao najbolji kandidati i  imale su čast  predstavljati Savez izviđača Hrvatske na kampu mladih „World Youth Camp“ u Gangwon-do provinciji u Južnoj Koreji.

Monika je napisala sažetak novih iskustava s ovog izviđačkog putovanja.....

....... Na kampu je sudjelovalo 150 mladih iz Južne Koreje te 150 izviđača iz raznih država svijeta kao što su Fiji, Papua Nova Gvineja, Peru, Paragvaj, Niger, Tanzanija, Bjelorusija, Kazahstan,…

Kroz četiri dana boravka u Koreji, osim što smo imale priliku upoznati puno izviđača iz cijelog svijeta te se s istima odlično zabaviti  veslale smo poluzaleđenim jezerom, vozile se kroz Rail park (pedalirale tračnicama) te tako izviđale krajobraz Gangwon-do provincije, skijale se, odlično se provele na festivalu korejske glazbe gdje su nastupali poznati korejski izvođači te obišle grad Chuncheon.

Također, posjetile smo Phoenix snow park u Olimpijskom selu gdje smo gledale Olimpijske igre, točnije disciplinu freestyle skiing. Na kampu je također održan i Peace Forum gdje smo upoznate s Messengers of Peace projektom u kojeg se planiram uključiti sa svojom družinom istraživača. Izrađivale smo i razglednice mira koje smo kasnije zajedno s ostalima objesile na mlado drveće u zajedničkom holu  koje simbolizira nešto što će rasti i razvijati se (ili smo ih jednostavno poklonile nekom dragom). Također svi zajedno zaplesali smo Messengers of Peace ples.

Tijekom cijelog kampa bili smo podijeljeni u miješane grupe te je svaki sudionik kampa na jedan dan imao korejskog partnera s kojim je taj dan sudjelovao na aktivnostima.

Jedna vrlo zanimljiva stvar bila je korejska hrana koju smo imali priliku jesti tijekom cijelog kampa, pa smo iskreno po koji put i ostali gladni. No tu su bili dragi izviđači iz Crne Gore kojima smo pola pršuta pojeli prije internacionalne večere. Također probali smo korejske slatkiše, grickalice i pića te smo jeli u „korejskom Mc Donaldsu.“  Svima nam je stvarno drago zbog prilike da jedemo korejsku hranu no kada smo tijekom svečane večere s guvernerom Ganwon-do provincije vidjeli stol s europskom hranom, nije bilo sretnijih haha.

Korejska izviđačka organizacija svim sudionicima osigurala je jakne, kape, rukavice, marame, ruksake, grijače za ruke te bon od 10 000 korejskih wona koji su se mogli potrošiti tijekom obilaska Chuncheona.

Jedne od najdražih uspomena s kampa biti će mi nova prijateljstva s izviđačima iz dalekih mjesta na ovoj planeti, ali posebno će u srcu ostati ona sklopljena s izviđačima susjednih zemalja. Svaki slobodan trenutak provodili smo zajedno uz puno osmijeha i ljubavi.

Ovo putovanje bilo je jedno predivno iskustvo te se nadam da ću imati priliku ponovno sudjelovati  na nečemu sličnom.

Izvor: IK Javor/Monika FeherNajnovije