Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

ĐORĐE BALAŠEVIĆ

Pa, tamburama mangupi prepreče put

Đorđe Balašević na predavanju studentima poručio: "U životu je najvažniji – osmijeh"

OSIJEK - Uoči velikog koncerta Đorđa Balaševića i Ujedinjenih Mangupa Vojvodine, u Osijeku, koji će se u subotu, 13. rujna 2014. godine, održati na Trgu sv. Trojstva u Tvrđi, njegovi organizatori – agencija Luminis u suradnji s Udrugom "Grupa građana" Osijek - brojnim obožavateljima danas (četvrtak, 4. rujna) priuštili su jedinstven događaj: Đoletovo predavanje koje je pod naslovom "Kad sam prvi put pao u školi" održao u Auli Magna Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku.  

U najveću dvoranu na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku uspjelo se nagurati više od 400 posjetitelja, uglavnom studenata i srednjoškolaca koji su Đoleta odmah nakon ulaska dočekali velikim pljeskom, a dekan fakulteta Vlado Guberac zahvalio se dragom gostu-predavaču što se odazvao njihovom pozivu. Đole se potom obratio svima nazočnima, dok su ga, između ostalih, slušali supruga Olivera, koju je predstavio kao "svojeg producenta i anđela", te sin Aleksa.  

U svojem poznatom stilu Balašević je, naglasivši kako on nije dobar primjer za ovu temu, potom u prvom redu pričao o važnosti obrazovanja u životu, javno priznavši kako je u 3. razredu, zbog brojnih neopravdanih sati, izbačen iz novosadske gimnazije "Svetozar Marković" i završio ju je tek polažući ispite izvanredno. "Tek prošle godine dobio sam satisfakciju kada su me u toj gimnaziji proglasili za počasnog maturanta. Tada sam doživio nešto što sam želio cijeli život: ušao sam u razred, a svi profesori su ustali i zapljeskali mi. Ja sam onako nonšalantno odmahnuo rukom i rekao im "Sjedite".  Među njima nije bilo onih mojih profesora koji, na žalost, više nisu živi, ali bilo je i onih koji, na žalost, još uvijek jesu... Naravno, to nije onaj put kojim vi trebate ići. Dapače, to je put kojim, kako kaže moja Olivera, ne treba ići nikad", savjetovao je Đole. Potom je pohvalio članove svoje uže obitelji koji su svi završili barem jedan fakultet (sin Aleksa tek je sada upisao fakultet), a jedna kćerka i dva, "što je napravila za svog starog pa sada u prosjeku svi u familiji imamo završen fakultet".

Naravno, Đole nije izdržao da ne progovori i o mnogim drugim temama koje su do suza nasmijavale nazočne, poput niza zgoda i šala iz njegovog djetinjstva ili obitelji. Na kraju je mladima uputio još nekoliko ozbiljnijih pouka. "Teško je nakon ovoga nešto pametno zaključiti, ali evo: zaključak je da u životu trebate naći svoj put, da pokušate nekad pratiti i intuiciju i da vjerujete svojim anđelima. Trebate učiti i na greškama koje su drugi napravili jer drugi i jesu tu da prave greške na kojima ćemo mi naučiti. I još jedna stvar: u životu je ipak najvažniji - osmijeh", zaključio je Đole, čije je predavanje, sudeći po njegovom i raspoloženju prisutnih, moglo trajati i pune duže od akademski predviđenih 45 minuta. Ovako su ga ispratili na nogama, dugim i toplim pljeskom.  
           
Nakon što je Đole dan ranije u Muzeju Slavonije – zgradi Glavne straže održao iznenadni koncert za predstavnike medije i druge uzvanike, ovo je bio drugi poseban sadržaj kao najava skorog koncerta za koji je već prodano više od 7.000 ulaznica, a još uvijek se, po cijeni od 150 kuna, mogu kupiti posredstvom agencije Luminis ili sustava Eventim.
           
Za sve dodatne informacije možete se obratiti na mail adresu: tomo.levak@gmail.com i na broj mobitela 091 / 509-12-08 (Tomislav Levak, tajnik Udruge "Grupa građana" Osijek i PR koncerta). Zahvaljujemo na najavama i praćenju svih događanja vezanih uz ovaj koncert.

 
Tekst: Tomislav  Levak
Foto: Kristijan Cimer
       
                                                                                  Najnovije