Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

2015. GODINA

Što nas čeka na Trgu slobode za najluđu noć


OSIJEK - Središnji doček Nove godine u najvećem slavonskom gradu, u organizaciji Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, ove će se godine održati na Trgu slobode, a okupljene građane čekaju čak tri pozornice i nastupi tri različita izvođača, po načelu „za svakoga ponešto“.
 
Proteklih godina uvriježilo se da doček Nove godine u Osijeku bude organiziran na središnjem Trgu Ante Starčevića, a u viziji Agencije Luminis mjesto događanja premješteno je na Trg slobode iz nekoliko razloga. Želja nam je oživjeti i druge gradske trgove osim glavnog, a Trg slobode je svojom konfiguracijom i rasporedom akustike pogodniji za našu ideju o tri pozornice. Uporište smo pronašli i u povijesti jer je poznato kako su se upravo na ovom prostoru (tada pod imenom Trg oslobođenja) građani Osijeka prije tridesetak godina prvi put spontano okupili na prvom zajedničkom dočeku Nove godine na otvorenom.  
 
Proslava Nove 2015. godine koncipirana je kao događanje otvoreno svim građanima grada Osijeka. To se postiže razdiobom prostora na tri sektora, namijenjena različitim posjetiteljima. Centralna scena u sredini trga, okrenuta prema prolazu koji vodi na Trg Lava Mirskoga, najveća je pozornica na kojoj se događaju nastup skupine Vigor, zatim najave, džinglovi te već standardno odbrojavanje i čestitku gradonačelnika Osijeka Ivana Vrkića i osječko-baranjskog župana Vladimira Šišljagića u ponoć. Kod spomenika „Šetača“ nalazit će se manja pozornica s razglasom i rasvjetom, a za glazbeni program zadužen je DJ Sly, jednog od pokretač elektronske scene u Osijeku. Ovaj program namijenjen je mlađim generacijama. Treća, također manja pozornica,pak smještena je kod spomenika Franji Tuđmanu gdje je organiziran program tamburaške glazbe uz nastup osječkog tamburaškog sastava Sitan vez.
 
Smisao raspoređivanja programa u tri cjeline je naglasiti potrebu da Grad u svojoj novoj kulturnoj strategiji misli na svakog svog građanina te se zato orijentira k izravnijem i neposrednijem kontaktu s više različitih skupina građana. Naravno, na Trgu će se nalaziti i drvene kućice, trenutačno postavljene na božićnom sajmu „Adventa u Tvrđi“, u kojima će se moći kupiti hrana i piće.
 
O ostalim detaljima i točnijoj satnici programa javnost će biti pravodobno obaviještena, a neki detalji će ostati iznenađenje za samu proslavu. Zahvaljujemo se Gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji na prihvaćanju našeg koncepta i ukazanom povjerenju u organizaciji novogodišnjeg dočeka.

Agencija LuminisNajnovije