Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

RADOZNALICA

Druga sezona odgojno-obrazovne emisije Radoznalica


OSIJEK - Uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Dječja osječka kreativna kućica u partnerstvu s Televizijom Slavonije i Baranje i OŠ Franje Krežme započela je snimanje 2. sezone odgojno-obrazovne emisije za djecu „Radoznalica“.  Ove godine, uz malo drugačiji koncept u odnosu na prošlogodišnji, emisije će ponuditi 7 priloga koje će gledateljima u svakoj od 10 planiranih emisija predstavljati već dobro uigrani voditeljski par Mia Marković i David Uranjek.

Ova emisija dio je aktivnosti koje se provode u sklopu projekta „Moje slobodno vrijeme“ s ciljem poticanja kreativnosti i stvaralaštva djece i mladih, a u njenom stvaranju sudjelovat će i djeca koja će imati mogućnost predlagati određene teme u emisiji. Koncepcijski emisija obuhvaća priloge namijenjene učenicima osnovnih škola, a jedan od priloga uređivat će djeca, novinari i voditelji prošlogodišnje sezone emisije, kojima je omogućeno da sukladno svojim interesima predlože temu i koncept samoga priloga „Ma baš me zanima“. Partnerstvo s OŠ Franje Krežme omogućilo je kvalitetnu suradnju s učenicima i nastavnicima pa će tako, zahvaljujući dobroj suradnji, učenici produženog boravka sudjelovati u snimanju priloga „Kreativka“ kojemu je cilj predstaviti kreativne aktivnosti za djecu koje se provode u Dokkici.

Prilog „Promišljaonica“ predstavit će autentična mišljenja učenika 5. i 6. razreda koji su na prijedlog škole i prema vlastitoj želji odlučili postati dio „promišljalačke ekipe“ za ovu emisiju. Uz moderatoricu Jagodu Ringel, pedagoginju u Dokkici, ovi učenici u svakoj će emisiji progovoriti o određenim temama iz, naravno, njihovog „kuta“ gledišta.

U prilogu „Školska anketa“ 14-ogodišnja učenica OŠ Mladost Vanessa Kovačević, višestruko nagrađivana u kategoriji dječjeg novinarskog rada, postavljat će zanimljiva pitanja učenicima 7. i 8. razreda OŠ Franje Krežme. Cilj je ovoga priloga doznati mišljenja mladih o temama koje su područje njihova interesa i/ili aktualnostima vezanim za njihovu svakodnevnicu.

Zanimljiv projekt OŠ Franje Krežme pod nazivom „Rimska kultura“ koji provodi u suradnji sa školom u Sloveniji bio je polazište za stvaranje priloga istoimenog naziva, a u kojemu će učenici i nastavnici uključeni u projekt gledatelje upoznavati s rimskom kulturom iz emisije u emisiju i to na različite načine. Različite radionice i aktivnosti na temu rimske kulture integrirane su u nastavu ove škole i upravo zbog zanimljivosti toga projekta, ekipa emisije odlučila je predstaviti ga ovim prilogom. Prilog će ponuditi brojne poučne činjenice iz povijesti rimske kulture koja povezuje Hrvatsku i Sloveniju, ali na zanimljiv i kreativan način.

„Super klinci“ prilog je kojemu je cilj predstaviti darovitu djecu koja se u svoje slobodno vrijeme bave različitim zanimljivim aktivnostima. U suradnji s OŠ Tenja, glazbeno nadareni učenici, korisnici VOKSI projekta koji vodi Draženka Šebek, ravnateljica škole, gledatelje će zabaviti mudrostima u glazbeno-plesnim izvedbama. Prilog pod nazivom „Glazbena mudrolija“ u svakoj emisiji donosi novu mudrost.

Osobe uključene u realizaciju emisije jesu Bojan Uranjek, direktor programa STV-a, Antonija Tomasović, glavna urednica programa STV-a, Igor Perković, montažer i autor špice emisije i Ines Perić, autorica emisije i koordinatorica i voditeljica rada s djecom u Dokkici. Pomoć u organizaciji  snimanja emisije u OŠ Franje Krežme pružila je, osim ravnateljice i Stanislava Kuharski, prof. engleskog i njemačkog jezika koja je koncipirala radionice u projektu „Rimska kultura“.

Emisija će s emitiranjem krenuti 22. veljače, a svaku novu emisiju gledatelji će moći pratiti svake druge nedjelje, dok će se reprize moći pratiti subotom u programu Televizije Slavonije i Baranje.
 
Ines Perić,
koordinatorica rada s djecomNajnovije