Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

HUMANITARNI KONCERT

23. po redu Božićni koncert HPD Lipa


OSIJEK - Prosljeđujemo vam poziv HPD "Lipa" na tradicionalni Božićni koncert u crkvi sv. Mihaela u Tvrđi.

Poštovani,
pozivamo vas na tradicionalni, 23. po redu Božićni koncert Hrvatskog pjevačkog društva "Lipa" Osijek, koji se svake godine na sam Božić (25. prosinca) održava u crkvi sv. Mihaela u Tvrđi.

Prvi Božićni koncert u "svojoj" crkvi sv. Mihaela Lipa je održala 1993. godine, pod ravnanjem tadašnje dirigentice prof. Vesne (Bognar) Svaline, i od tada svakoga Božića na tim koncertima okupljaju se brojni ljudi dobre volje, koji zajedno s lipašima kroz glazbu sa svih strana svijeta žele proslaviti rođenje Isusovo. Zbog toga se posebno zahvaljujemo župniku vlč. Ivanu Vidakoviću koji nam svake godine, pa tako i ove, nesebično ustupi prostor crkve za naš Božićni koncert.

I ovaj Božićni koncert dolazi kao "točka na i" još jedne iznimno uspješne godine u dugoj i bogatoj povijesti Društva koje će u nastupajućoj 2016. godini napuniti čak 140 godina postojanja i uspješnog rada.

"Kruna" uspješne godine upravo je ovaj Božićni koncert. Koncert u petak, 25. prosinca, počinje u 20 sati, a "Lipa će se publici predstaviti izborom od 20-ak raznovrsnih adventskih i božićnih skladbi iz Hrvatske i svijeta, od pučkih popijevki do pjesama poznatih i manje poznatih skladatelja. Zborom će, naravno, ravnati dirigentica prof. Valerija Fischbach, a cijeli koncert je pripremljen uz veliku pomoć kodirigentica, prof. Ozane Tomić i prof. Lidije Neznanović.  

Valja istaknuti da Božićni koncert Lipe ove godine, po osmi put, ponovno ima i humanitarnu namjenu. Nakon što smo u proteklih sedam godina pomogli osječkim udrugama  "Novi dan",  "Moje dijete", Udruzi za promicanje inkluzije - Organizirano stanovanje Osijek i Udruzi obitelji djece s autizmom DAR, zatim Društvu za pomoć mentalno retardiranim osobama Osijek,  Skloništu za žrtve obiteljskog nasilja u Osijeku te Caritasovom Centru za prihvat beskućnika u Osijeku, ovaj put koncert namijenjan je za pomoć Udruzi gluhoslijepih grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Iduće godine ova udruga obilježava deset godina svog rada i postojanja, a brine se za pedesetak gluhoslijepih osoba

Ulaz na sam koncert već je uobičajeno slobodan, no posjetitelji će biti pozvani da na izlazu iz crkve daju dobrovoljne novčane priloge u posebno označenu kutiju. Predstavnici Udruge bit će posebni gosti Božićnog koncerta Lipe. Prikupljene novčane donacije bit će iskorištene za financijsku pomoć udruzi u različite svrhe jer im je pomoć prijeko potrebna.


Za HPD “Lipa” Osijek:
Tomislav Levak, dopredsjednik i glasnogovornik

 Najnovije