Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

HPD LIPA

Godišnji koncert HPD Lipa


OSIJEK - ODGOĐENI Godišnji koncert koji će Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa“ Osijek održati u četvrtak, 30. lipnja 2016. godine, s početkom u 21 sat, u Muzeju Slavonije – atriju zgrade Glavne straže u Tvrđi. Podsjećamo kako je koncert, prvotno planiran za ponedjeljak, 27. lipnja, morao biti odgođen zbog velikog nevremena koje je zahvatilo i načinilo velike štete u Osijeku i okolici.

Godišnji koncert tradicionalni je nastup koji Lipa redovito održava krajem svake sezone, a ovaj će se biti poseban jer se održava u okviru ovogodišnjeg obilježavanja velike obljetnice: 140 godina uspješnog postojanja i rada jednog od najstarijih, najtrofejnijih i najkvalitetnijih pjevačkih društava u Hrvatskoj. Na koncertu će lipašice i lipaši, a cappella ili uz klavirsku pratnju Igora Rončevića, otpjevati 15-ak raznovrsnih i stilski različitih skladbi domaćih i inozemnih skladatelja čijom su izvedbom u proteklih nekoliko godina postizali uspjehe na natjecanjima pjevačkih zborova ili u pojedinim velikim glazbeno-scenskim projektima. Zborom će ravnati dirigentica prof. Valerija Fischbach, a program je pripremljen u suradnji s kodirigenticama, prof. Ozanom Tomić i prof. Lidijom Neznanović.

Gotovo sve skladbe koje su na programu koncerta naći će se na novom Lipinom nosaču zvuka. U suradnji s gospodinom Brankom Starcom i izdavačkom kućom Best Music iz Zagreba, u rujnu ove godine Lipa će, također u sklopu proslave 140. godišnjice, objaviti novi CD s 14 novih pjesama snimljenih unazad posljednje dvije godine. Središnja proslava 140. godišnjice Društva ostvarit će se 1. i 2. listopada ove godine, kada će Lipa, zajedno s Hrvatskom udrugom zborovođa, u Hrvatskom narodnom kazalištu Osijek organizirati međunarodno natjecanje i festival pjevačkih zborova Croatia cantat.

Tekst: Tomislav LevakNajnovije