Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

ZABAVA

Večer vina i umjetnosti - program


OSIJEK - U subotu, 14. listopada 2017. godine, u utvrdi dobre zabave, dvorištu Galerije Kazamat u Tvrđi od 18.00 sati započinje još jedna u nizu čarobnih večeri koju nosi dobra glazba, umjetnost i vrhunsko vino - Večer vina i umjetnosti.

Budite u subotu, 14. listopada u dvorištu Galerije Kazamat gdje će vas od 18 do 24 sata zabavljati Fluentes, Trend Acoustic Band i DJ on Wine - Kiki te uživajte u ovogodišnjoj Večeri vina i umjetnosti.  Osim glazbenog programa, pripremili smo niz zanimljivih kulturno umjetničkih sadržaja, očekuje vas skupna izložba „Tijelo i um“ u Galeriji Kazamat, Izložba vodenog svijeta i stalni postav Muzeja Slavonije. U dvorištu Kazamata Udruga Slama će izrađivati skulpture od slame, a posjetitelje očekuje i Live Art Act, performans četiri akademska umjetnika koji će na licu mjesta stvarati originalne radove u različitim stilovima i izrazima. Za još veći doživljaj ove čarobne večeri pobrinuti će se Željka Fuderer Levak koja će multimedijalnim svjetlosnim instalacijama upotpuni prostor dvorišta Kazamata. Za najmlađe posjetitelje pripremili smo radionicu „Rimljani, vino i umjetnost“, pod vodstvom djelatnica Edukacijskog odjela Muzeja Slavonije, a dok se vaši klinci zabavljaju na radionici, vi uživajte u čaši vrhunskog vina, koje će vam pružiti neiscrpnu inspiraciju koju imate priliku prenijeti na najduže vinorel platno viđeno na ovim prostorima, pod nazivom „Wine d'isere - slalomski vinorel“.

PROGRAM

VINO:

Predstavljanje i kušanje vina Slavonije, Baranje i Srijema
18.00 – 24.00 h / Dvorište Galerije Kazamat / Slobodan ulaz
Kušanje vina moguće je uz kupovinu vinskih bonova po cijeni od 5,00 kn i vinske čaše po cijeni od 20,00 kn (kaucija)

GLAZBA:

Fluentes
18.00 – 24.00 h / Dvorište Galerije Kazamat / Slobodan ulaz
Fluidni u izričaju i pristupačni i iskreni u izvedbi - bend Fluentes lokalnoj se sceni predstavio pjesmom Kad podigneš zid. Pod okriljem izdavačke kuće Menart nižu se singlovi, a u veljači 2015. godine izlazi suradnja s Jelenom Radan - pjesma Pođi na put, koja osvaja mnoge fanove. Lirična posveta našim ljudima izvan Hrvatske zaradila je nagradu Music Pub Zlatka Turkalja za pjesmu godine, a petorka priznaje da su sada i sami, prvim autorskim albumom spremni za migraciju na ostatak hrvatske scene - i šire. Obradom evergreena Plavuša Krunoslava Kiće Slabinca interes se pokazao obostranim. Kako to obično biva bend je prošao nekoliko bitnijih izmjena svoje postave, no u aktualnoj čvrsto stoje Goran Bošković (vokal, gitara), Andrej Car (gitara), Matija Nikolin (bas gitara), Tomislav Hajduković (bubanj), Davor Dedić (klavijature).

DJ Kiki on Wine
18.00 – 24.00 h / Dvorište Galerije Kazamat / Slobodan ulaz
DJ Kiki je mladi osječki DJ pred kojim je, po mnogima, lijepa budućnost. Na Večeri vina i umjetnosti u Kazamatu predstavit će se izborom najvećih domaćih i stranih hitova iz 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća kao i aktualnim hitovima.

Trend Acoustic Band
18.00 – 24.00 h / Dvorište Galerije Kazamat / Slobodan ulaz
Trend Acoustic Band sačinjavaju iskusni osječki glazbenici koji sviraju pop-rock, country-rock, jazz i evergreen hitove. Publika ovaj bend već poznaje s brojnih nastupa u Osijeku u sklopu manifestacija začinjenih poznatim skladbama za svačiji glazbeni ukus. Članovi benda su: Davomir Brkić - Daco, acoustic bass guitar; Ivica Bilac - Žućo, drums, kahon, percussions; Zdravko Peko, acoustic guitar, vocal, a gosti koji će tu večer ''pojačati'' Trend Acoustic Band su Milan Ivanić – drums i Slaven Batorek - klavijature


UMJETNOST:

Skupna izložba: „Tijelo i um“, Miran Blažek, Emilija Dupraova, Vitar Drinković i Goran Škofić. Kustosica: Anita Zlomislić
18.00 – 23.00 h / Galerija Kazamat / Slobodan ulaz
Unatoč tome što znamo da su tijelo i um temeljni egzistencijalni alat i nerazdvojiva cjelina koja formira identitet svakog ljudskog bića, istraživanje i spoznavanje odnosa tijela avantura je u koju se rijetki među nama upuštaju, možda upravo iz razloga njihove stalne prisutnosti i postojanja neuvjetovanog bilo kakvim razmišljanjem. Skupna izložba „Tijelo i um“ nastojala je istražiti kako taj odnos funkcionira u suvremenoj umjetničkoj produkciji. Koncept izložbe određen je kontekstom negacije dihotomije tijela i uma koji su postavljeni u holistički međuodnos. Tijelo kao umjetnički subjekt ili kao slika statusa suvremena čovjeka u društvu predmetom je istraživanja četvero umjetnika: Mirana Blažeka, Emilije Duparove, Vitra Drinkovića i Gorana Škofića.

Izložba vodenog svijeta, Udruga Gloria Maris
18.00 – 23.00 h / Tvrđa, Svodovi bb / Cijena ulaza: djeca predškolske dobi 10 kn, učenici i studenti 15 kn, odrasli 20 kn. U cijenu ulaznica uračunato je informativno i edukativno vodstvo.
Na Izložbi vodenog svijeta mogu se vidjeti predstavnici kopnenih i slatkovodnih mekušaca s našeg područja (Drava, Dunav, Kopački rit), fosilni ostaci Panonskog mora te školjke, puževi, glavonošci, zvjezdače, ježinci, spužve, koralji, neobične ribe i morski psi iz raznih mora svijeta.

Stalni postav, Muzej Slavonije
18.00 - 20.00 h / Muzej Slavonije, Trg Sv. Trojstva 2 / Cijena ulaza: Odrasli 20 kn; Učenici, studenti i umirovljenici 10 kn; Obiteljska ulaznica 30 kn; Ulaznice ne plaćaju djeca mlađa od 7 godina.
U prizemlju zgrade Glavne straže Muzeja Slavonije izložen je dio Lapidarija, zbirke kamenih spomenika, koji čini jednu od najbogatijih zbirki Antičkog pododjela Muzeja Slavonije. Stalni postav Seobe naroda i srednjega vijeka nalazi se na prvom katu zgrade Gradske straže, dok se stalni postav Prapovijest nalazi u potkrovlju. Posebna nam je čast upoznati vas s novootvorenom suvenirnicom Muzeja Slavonije gdje možete pronaći prigodne suvenire tematski vezane upravo za Muzej Slavonije te baštinu Osijeka i istočne Hrvatske, od publikacija i kataloga do privjesaka, odnosno uspomena za vas i vaše najdraže!

Radionica „Rimljani, vino i umjetnost“, pod vodstvom djelatnica Edukacijskog odjela Muzeja Slavonije
18.00 – 20.00 h / Muzej Slavonije, Trg Sv. Trojstva 2 / Sudjelovanje je besplatno
Djelatnice Edukacijskog odjela Muzeja Slavonije će polaznicima radionice približiti život i običaje Rimljana kroz izradu kopija rimskih amfora u prirodnoj veličini, u kojima su se nekoć davno čuvale namirnice poput vina, maslinovog ulja, meda i sl. Također, zajedno ćete izraditi vijence od lovorovog lišća te zaigrati jednu od rimskih igara. Radionice su predviđene za djecu stariju od 6 godina, a vode ih Jesenka Ricl, muzejska pedagoginja i Ivona Maršić, na stručnom osposobljavanju za muzejskog pedagoga.

Skulpture od slame, Udruga Slama
18.00 - 23.00 h / Dvorište Galerije Kazamat / Slobodan ulaz
Slama je izvrstan i autentičan kiparski materijal koji potiče kreativno stvaralaštvo i djeluje inspirativno, a kako se izrađuju umjetničke skulpture od slame, možete vidjeti na Večeri vina i umjetnosti gdje će članovi Udruge Slama izrađivati slamnate skulpture na temu vina.

Radionica „Wine d'isere - slalomski vinorel“, pod vodstvom Ivane Škvorčević
18.00 - 23.00 h / Dvorište Galerije Kazamat / Sudjelovanje je besplatno
Radionica „Wine d'isere - slalomski vinorel“ namijenjena je za sve strastvene ljubitelje vina i umjetnosti. Uživajte u čaši vrhunskog vina, koje će vam pružiti neiscrpnu inspiraciju koju imate priliku prenijeti na najduže vinorel platno viđeno na ovim prostorima! Radionica se odvija pod vodstvom zaljubljenice u spoj vina i umjetnosti, Ivane Škvorčević, koja će zajedno s vama oživjeti ovu tehniku slikanja vinom, koja datira još iz doba renesanse. Pokrovitelj radionice je Vino Iz Erduta koje će unijeti duh Erdutskog vinogorja u radove nastale kroz radionicu.

Live Art Act, performans četiri akademska umjetnika
19.00 - 22.00 h / Dvorište Galerije Kazamat / Slobodan ulaz
Posjetitelje očekuje performans četiri akademska umjetnika će na licu mjesta stvarati originalne radove u različitim stilovima i izrazima, na svoj osebujan način. Umjetnici koji sudjeluju su "Griva", "Barba", "Jerković" i "Šokac".

Multimedijalna svjetlosna instalacija, Željka Fuderer Levak
20:00 - 23.00 h / Dvorište Galerije Kazamat  / Slobodan ulaz
Svjetlosne intervencije koje izvodi akademska umjetnica Željka Fuderer Levak su svjetlosne projekcije nastale tehnikom animirane optičke animacije. Doživite jedinstveni doživljaj pokreta originalnih i neponovljivih projekcija.

Izvor: Kreativna agencija AdvertaNajnovije