Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

EUROPSKI TAMBURAŠKI KAMP

Nezaboravno tamburaško iskustvo povezalo 50 mladih iz sedam zemalja


Prvi put Osijek je domaćin Europskoga tamburaškog kampa, koji je okupio 50 mladih tamburaša iz sedam zemalja: Austrije, Češke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Riječ je o sedmom zaredom kampu, a dosadašnji su održani u Banjoj Luci (BiH), Pljevljima (Crna Gora), Studenki (Češka), Tesliću (BiH), Požegi (Hrvatska) i Šidu (Srbija).

- U osam dana kampa radili smo svakodnevno šest sati i svladali 20-ak partitura iz tamburaške literature koje ćemo izvesti na završnom koncertu. Ipak, uz sviranje, iznimno važno na ovom kampu je druženje. Sastajemo se već sedmi put, sada smo dobra ekipa i pravi prijatelji, tako da ni ovaj put nije izostala sjajna komunikacija - kaže Franjo Batorek, umjetnički direktor kampa i voditelj Tamburaške škole Batorek, koja je, uz Tamburaški orkestar Osječko-baranjske Županije i Europski tamburaški savez, organizator Europskog tamburaškog kampa.

Nastava se paraleleno održava u Srednjoškolskom đačkom domu i Domu željezničara, a voditelji su Stipan Jaramazović (Subotica), Jovan Travica (Novi Sad), Budimir Stojanović (Pančevo, Beograd), Tomislav Galić (Požega) i Franjo Batorek.

Dirigent Tomo Galić iz Požege, koji sedmi put sudjeluje u radu Europskog tamburaškog kampa, kaže: “Ova se lijepa tamburaška priča nastavlja. I ovaj put djeca su prepoznala kvalitetu i raznovrsnost tamburice, a bilo je vremena i za druženje.” Njegov kolega Jovan Travica iz Novog Sada dodaje: “Kada sam prvi put došao u kamp, prije četiri godine, bio sam iznenađen harmonijom, ali i zajedničkim interesom mladih, koji dolaze sa željom da nešto nauče. Sada znam da je kamp vrlo koristan, mladi dobro napreduju i stječu nemjerivo iskustvo.”

Ivan Brkić iz Welsa u Austriji prvi je put u kampu, o čemu kaže: “Očekivao sam dobro sviranje, ali me iznenadila kvaliteta, razina i tehnička zahtjevnost, stoga bih ga svakom preporučio.” Dunja Račić iz Banje Luke sudjeluje četvrti put i kaže kako cijele godine čeka da se ponovno sastanu: “To je nezaboravno iskustvo, neopisiva atmosfera, mnogo se nauči, ali i dobro zabavi.”

Uz pomoć gradske Turističke zajednice domaćini su za polaznike kampa organizirali posjet Zoo vrtu, kupanje na Gradskim bazenima i druge sadržaje. A da je Osijek lijep grad u kojem imaju što vidjeti, potvrdili su svi naši sugovornici.

/ Izvor: Glas Slavonije, V. Latinović /Najnovije