Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

SIGURNOSTI NIKAD PREVIŠE

Pospješite sigurnost vaših podataka na smartphoneovima


Silent Circle, tvrtka poznata po mobilnim aplikacijama za sprečavanje vladina špijuniranja, predstavila je novu telefonsku uslugu koja korisnicima omogućuje da telefoniraju i primaju privatne pozive za samo 13 dolara na mjesec. Ta sigurna linija fiksne cijene za glasovne i podatkovne usluge radi na Appleovu operativnom sustavu i na Androidu, a uskoro će raditi i na Windowsima, objavila je kompanija sa sjedištem u Ženevi.

Korisnik može zvati 79 zemalja, među kojima su i Rusija, Kina, većina Europe i Amerike, a nisu pokriveni veći dijelovi Bliskoga istoka i Afrike. Nova je usluga veliki izazov ne samo tradicionalnim pružateljima telefonskih usluga koji i dalje skupo naplaćuju roaming putnicima koji zovu iz inozemstva, nego i novim internetskim telefonskim servisima koji su se raširili zadnjih desetak godina. Silent Circle ne samo da smanjuje troškove roaminga u mnogim zemljama, on privlači i svojim sigurnosnim karakteristikama. Nitko nije imun na špijunažu, ali ova kompanija korisnicima pruža sigurnu komunikaciju koja briše sve podatke o pozivima, porukama ili e-mailovima. Nova usluga stoji od 12,95 dolara na mjesec za stotinu minuta odlaznih poziva, do 39,95 za tisuću minuta.

Blackphone i FreedomPop
Zaštita i sigurnost postale su usluge koje možete kupiti na vašim telefonima tako da špijunske agencije ili bilo tko drugi teže dobiva informacije o vama. Blackphone, novi je Android telefon koji može osigurati vaše pozive i poruke. Uz to postoji i FreedomPop aplikacija koja je također u službi privatnost za sve Android mobitele. Telefonske mreže su nesigurne, a oprema za digitalno prisluškivanje može se pronaći sve češće. Ako radite s poslovnim tajnama ili povjerljivim dokumentima, trebali bi procijeniti koliki su rizici. Oni koji rade s manje osjetljivim podatcima, ali s više osobnih podataka moraju biti svjesni da razne smartphone aplikacije prisluškuju previše, snimaju vaše lokacije, kontakte i fotografije na načine za koje niste ni svjesni da postoje.

Blackphone "je usmjeren prema ljudima koji žele privatnost i sigurnost, a ne znaju gdje započeti", rekao je Jon Callas, ugledni kriptograf koji je glavni tehnološki direktor Blackphona i sukreator tvrtke Silent Circle. Blackphone ima 8 megapikselnu kameru i prijenosnu bateriju. Njegova glavna svrha je da se distribuirati sigurnog komunikacijskog softvera za Silent Circle i njegove partnere. Jedini problem je u tome što privatnost ponuda telefona i aplikacije nije u potpunosti dovršena. Blackphone ne nudi AppStore ili anti-malware skener te je potreban razvoj veće kontrole i zaštite. Korisnici moraju preuzeti dodatne aplikacije s interneta, ili odabrati vlastitu Android trgovinu za aplikacije, kao što je Amazon. 

Karakteristike
Blackphone ima vlastiti web preglednik i tražilicu. FreedomPop koristi Google zadani preglednik, Google App Store i Google Karte i također ne uključuje malware skener. Mnoge značajke Blackphonea ili FreedomPop su već standardne na iPhoneu. 


Poslovni.hr  /Najnovije