Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

POVREMENIH POSLOVA SVE MANJE

Prije rata u poljoprivredi radile tisuće sezonaca, sada ih je nekoliko stotina


OSIJEK - U špici poljoprivrednih radova početkom srpnja na osječkom Zavodu za zapošljavanje otvoreno je svega stotinjak radnih mjesta za sezonske poslove u poljoprivredi kojih je oglasilo sedam tvrtki.

Među njima su baranjski Fermopromet koji traži 60 radnika, Baranjski voćnjaci koji traže 20 radnike te Erdutski vinogradi koji će zaposliti 30 radnika.

Valja istaći da dio nezaposlenih već radi na sezonskim radovima u poljoprivredi, kako neslužbeno doznajemo na poljima Novog agrara ima ih približno 300, također ih ima i na Poljoprivrednom institutu, no sve je to daleko manje nego je to bilo nekada, kaže nam neki od starih IPK-ovaca.

“U tzv. zlatno doba IPK Osijek, prije Domovinskog rata, na tisuće osoba iz Osijeka i okolnih sela znalo je raditi u tvrtkama tog bivšeg poljoprivrednog kombinata, a sezonskim je radnicima bio organiziran prijevoz i topli obrok”, kazao nam je jedan od nekadašnjih rukovoditelja u tom bivšem kombinatu.

Do preciznijeg podatka o broju radnika koji danas rade na sezonskim poslovima u poljoprivredi, teško je doći, jer ne idu svi preko zavoda za zapošljavanje.

Primjerice, iz Regionalnog ureda Osijek Agencije za privremeno zapošljavanje radnika Dekra, sa sjedištem u Zagrebu, kažu da na području istočne Hrvatske trenutačno zapošljavaju 150 radnika, ponajviše u velikim poslovnim sustavima iz djelatnosti poljoprivrede, prehrambene i kemijske industrije, prijevoza i sl.

Prema riječima Barbare Bačić, direktorice Regionalnog ureda za Slavoniju, za sada nema iskazanih potreba za zapošljavanje novih radnika u srpnju.

Nažalost, zbog napuštanja poslovanja u Osijeku, ove godine neće biti potrebe ni za privremenim radnicima koji su ranijih godina radili na zakidanju metlica u sjemenskoj tvrtki Pioneer Osijek i, premda je ranije na tim poslovima bilo angažirano ukupno oko 300 radnika, a od kojih su svakodnevno radili njih oko 150.

Inače, na razini čitave tvrtke Dekra trenutačno je u Hrvatskoj približno tisuću zaposlenih radnika na privremenim poslovima, najviše u turizmu. No, iz Slavonije ih je ove godine angažirano osjetno manje, budući da je za takve poslove bio velik interes privremenih radnika iz Jadranu bližih Dekrinih regionalnih ureda.

Inače kad je riječ o ponudi i potražnji radnih mjesta, portal Moj Posao objavio je da su se u prvoj polovini ove godine najviše tražili radnici za rad u Njemačkoj.

Na portalu MojPosao objavljeno je više od 10.000 natječaja za različita radna mjesta, što je povećanje od 15% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a najtraženiji su bili programeri i konobari. Najtraženija zanimanja u prvoj polovini 2014. bila su: konobar, prodavač, kuhar, prodajni predstavnik, programer, knjigovođa, frizer, komercijalist, administrator, terenski komercijalist, vozač kamiona, recepcioner. Najtraženija zanimanja prema stručnoj spremi bila su ona sa srednjom stručnom spremom.

/ Glas Slavonije, Z.RUPČIĆ i N.VUKADINOVIĆ /Najnovije