Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

EKSPLOZIJA PLINA

Nakon eksplozije plina taksist ostao zatrpan u stanu


OSIJEK - Prozori su se rasuli, a vrata izletjela iz štokova. Snažna eksplozija u nedjelju prije podne odjeknula je osječkim Donjim gradom. Od siline detonacije otklopljen je čak i poklopac uličnog šahta. Bilo je to kobno za Osječanina koji se kao podstanar prije dva tjedna doselio na Trg bana Jelačića 3. Upravo njegov podrumski stan bio je središte eksplozije.

Vatrogasci su beživotno tijelo našli ispod ruševina u ležećem položaju u naslonjaču. Kako bi ga izvukli, morali su prethodno poduprijeti svod i raščistiti ruševine.

– Pretpostavljamo da je negdje procurio plin, nakupio se i u spoju sa zrakom dobio sve potrebno za eksploziju. Zgrada je spojena na gradski plin – objasnio je Boris Banjan, zapovjednik Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Osijeka.Poginuli je, neslužbeno doznajemo, bio hrvatski branitelj. Bio je taksist, stan je unajmio sam.

– I prije sam imao podstanare koji su normalno kuhali. Na instalacijama se nije radilo ništa. Novi podstanar donio je svoj štednjak i, kada je htio staviti lazanje u pećnicu, ne znam što se dogodilo. Valjda će istraga nešto utvrditi – ispričao je Slobodan Marinković, vlasnik stana u kojem se dogodila eksplozija. Šokiran događajima koji su mu se nanizali, pred novinarima nije mogao suspregnuti suze.

– Ne znam što je ovo – zajecao je Marinković, čiji se sin noć prije također našao u središtu eksplozije dok je odrađivao noćnu smjenu u Croduxovoj punionici plina u Industrijskoj zoni u Antunovcu.

– Jedva mi je sin tamo preživio. Jako kašlje i sada smo ga odvezli u bolnicu – dodao je. Svi su stanari zgrade iz osječkog Donjeg grada evakuirani. Još bunovni i šokirani izišli su na ulicu.

– Sve je otišlo – jedva je prozborila Marija Lukačević, koja sa suprugom Tomislavom živi na prvom katu.

Kući se ne mogu vratiti jer su od jačine eksplozije narušeni statika i zidovi u čitavoj zgradi u kojoj je ukupno šest stanova. Isključene su instalacije vode, plina i struje.

– Cijela zgrada ima teška oštećenja. Pretpostavljamo da zgrada nije sigurna – objasnio je Banjan. Dogradonačelnik Osijeka Denis Ambruš stanarima je ponudio zamjenski smještaj.

– Razgovarali smo sa stanarima. Organizirali smo im i ponudili nužni smještaj jer je procjena da se u ovom objektu idućih dana neće moći boraviti – rekao je Ambruš ispred Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Osijeka.

/ Večernji /Najnovije