Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

PROSVJED ZBOG OTPADA

Stotinjak stanovnika Industrijske četvrti protiv proširenja odlagališta otpada u Osijeku


OSIJEK - U RAŠKOJ ulici u osječkoj Industrijskoj četvrti, koja je oko 300 metara udaljena od odlagališta otpada Lončarice velike, večeras je stotinjak stanovnika te i još dviju obližnjih ulica prosvjedovalo protiv elaborata grada Osijeka i rješenja Ministarstva zaštite okoliša i prirode o njegovoj sanaciji i proširenju.

Ivanka Jager, koja je jedan od pokretača potpisivanja peticije protiv rješenja Ministarstva zaštite okoliša i prirode, rekla je na prosvjednome skupu kako se to ministarstvo priopćenjem očitovalo tek danas, nakon medijske najave o prosvjedu.

"Imamo svu dokumentaciju koju smo slali ministarstvu te dokaze o slanju brojnih pisama", dodala je. "Tražimo da se odlagalište ne približava našim kućama jer želimo zaštiti zdravlje svoje djece i odraslih. Bili smo preneraženi kada smo otkrili rješenje Ministarstva zaštite okoliša i prirode, gdje je evidentno da se odlagalište proširuje na još 3,5 hektara", istaknula je Jager, dodajući kako na sva pisma i poslanu peticiju s 200-tinjak potpisa mještana od ministarstva "nisu dobili ama baš nikakvo očitovanje".

"Naravno da nam smeta današnji odgovor ministarstva u kojemu među ostalim stoji da je sve rađeno po zakonu, a da mi kao građani nismo uopće reagirali", rekla je, ocjenjujući kako je "jako znakovito" da su ih baš danas u 16 sati, nešto prije početka prosvjeda, pozvali sutra u 11 sati na razgovore u Mjesni odbor Industrijsku četvrt. Jager je rekla kako će mještani najvjerojatnije biti na tom razgovoru te da će večeras odrediti tko će ih predstavljati. Posebno važnom ocijenila je tužbu koju je Općinskome sudu u Osijeku - zbog rješenja koje je izdalo, a koje je, kako ističu, protivno zaštiti prirode i ljudi - protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode prije dva tjedna podnijelo 80 stanovnika iz tri ulice najbliže odlagalištu otpada.

U današnjem priopćenju Ministarstva zaštite okoliša i prirode među ostalim se navodi da za predviđene zahvata nije potreban pravni postupak procjene utjecaja na okoliš. Također se napominje kako će se u Hrvatskoj do 2018. godine obaviti sveobuhvatna, potpuna sanacija svih odlagališta otpada i uspostaviti Centar za gospodarenje otpadom. Jager i ostali sudionici večerašnjeg prosvjeda rekli su kako ne odustaju od tužbe te da će se "na svoj način boriti za svoja prava i zdrav okoliš na koji imaju pravo".

/ Index.hr /Najnovije