Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

TAJNI DOGOVORI

Berlin navodno nije dogovorio ustupanje Krima za ruski plin


Njemačka vlada opovrgnula je jučer pisanje britanskog The Independenta o tajnom planu kancelarice Angele Merkel i ruskog predsjednika Vladimira Putina o svršetku ukrajinske krize, prema kojemu bi Europa priznala Krim u sastavu Rusije za sigurnu opskrbu ruskim plinom.

"To je izvješće neosnovano", rekla je jučer listu Bild zamjenica glasnogovornika njemačke vlade Christine Wirtz, demantiravši tako saznanja britanskog lista, a i u krugovima njemačke diplomacije kaže se, prenosi taj list, da se o tom planu ništa ne zna.

Njemački tisak piše da nije jasno tko je takve informacije dostavio The Independentu i da njemačke tajne službe ne isključuju mogućnost da bi američki izvori mogli biti izvori te informacije.

Istodobno se, međutim, upozorava da The Independent pripada ruskom oligarhu Aleksandru Lebedevu, koji je, "doduše, kritičar Kremlja, ali ipak puno poslova pravi s Putinovim aparatom moći".

Šef ukrajinske diplomacije Pavle Klimkin je za Bild jučer izjavio da taj plan, čak i ako postoji, ne bi mogao funkcionirati. "Krim jest i ostaje ukrajinski i time se ne može trgovati", rekao je šef diplomacije.

Prema navodnom dogovoru, Europa bi za priznanje Krima u sastavu Rusije dobila sigurnu opskrbu ruskim plinom.

Osnovni cilj tajnog mirovnog plana je, kako tvrdi list, stabilizacija ukrajinske granice i osiguranje snažnih gospodarskih poticaja financijski osiromašenoj Ukrajini, naročito preko novog energetskog sporazuma koji bi osigurao opksrbu plinom Ukrajine i Europe.

Kontroverzni plan predviđa najprije da međunarodna zajednica prizna neovisnost Krima i njegovo pripajanje Rusiji, što bi neke članice Ujedinjenih naroda teško prihvatile.

Izvori bliski tajnim pregovorima kancelarice i ruskog predsjednika navode da bi u slučaju postignutog dogovora Rusija morala odmah povući svoju financijsku i vojnu pomoć proruskim snagama na istoku Ukrajine.

Istodobno, Ukrajina bi morala odustati od članstva u NATO-u. Rusija bi zauzvrat prestala blokirati ili se miješati u nove trgovačke odnose Ukrajine i Europske unije.

Ukrajinci bi također dobili novi dugoročni sporazum s Gazpromom o budućim isporukama plina i cijeni, a Moskva bi Ukrajini isplatila odštetu od milijardu dolara zbog gubitka rente koju je Rusija plaćala Kijevu dok su njezine snage bile razmještene na Krimu i u Sevastopolju.

Ti pokušaji njemačke kancelarice da posreduje između Putina i ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, obustavljeni su, međutim, nakon obaranja malezijskog zrakoplova MH17 na istoku Ukrajine, piše The Independent.

Ali dobro upućeni izvori u četvrtak su za britanski list rekli da je "njemački mirovni plan još uvijek na stolu i da se očekuje da će pregovori biti nastavljeni nakon svršetka istrage o uzroku pada zrakoplova u kojem je poginulo 298 ljudi.

Glasnogovornik britanskog ministarstva vanjskih poslova rekao je kako nema saznanja da se vode bilo kakvi pregovori i dodao da je malo vjerojatno da bi SAD ili Britanija pristali priznati Krim u sastavu Rusije.

Nije nikakva tajna da zapadne sankcije protiv Rusije imaju brojne protivnike u Europi, a naročito u Njemačkoj, koja ima razgranate poslove u Rusiji. “Zemlja za plin”, kako glasi naslov članka u The Independentu, mogla bi spasiti njemačke poslovne interese u Ruskoj Federaciji. Prema nekim procjenama, nametanje gospodarskih sankcija Rusiji Njemačku bi moglo stajati više od 350 tisuća radnih mjesta.

(dc)

 Najnovije