Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

SKRETANJE KORIDORA 5C

Autocesta u BIH zaobišla Sarajevo - Slavoncima kraće do mora


Iz Bosne i Hercegovine ovoga ljeta stižu vijesti o intenziviranju gradnje autoceste na međunarodnom koridoru 5C kroz tu zemlju. Tako svi oni koji tim pravcem kreću put južnog Jadrana, primjerice Dubrovnika, kako pišu tamošnji mediji, više ne moraju ulaziti u najgušći promet Sarajeva i gubiti vrijeme, jer je autocesta krajem lipnja zaobišla glavni BiH grad.

Treba podsjetiti i kako je Europska komisija nedavno izrazila spremnost za sufinanciranje dovršetka gradnje autoceste na koridoru 5C od Budimpešte do Ploča. U našoj su zemlji dosad izgrađene dvije dionice koridora 5C kroz Slavoniju, na pravcima Sredanci – Đakovo i Đakovo – Osijek. Nažalost, promet je na njima još uvijek preslab, ali s napretkom gradnje autoceste kroz BiH i on će se u nekoliko sljedećih godina postupno pojačavati. U ovome se trenutku gradi most preko Drave preko kojega će ići dionica autoceste prema Belom Manastiru, a planirana je i gradnja dionice od Sredanaca do granice s BiH, na kojoj bi se trebao izgraditi i novi most na Savi.

JP Autoceste FBiH u isto vrijeme nastavljaju gradnju autoceste prema našoj zemlji. Do kraja će godine, kako tvrde, u prometu biti ukupno 102 kilometra autoceste u BiH (od Zemice do Sarajeva te dijelovi uz granicu s Hrvatskom), a započinju i novi investicijski ciklus. Prve su na redu dionice Zenica jug – Zenica sjever i Počitelj – Međugorje, čija je ukupna vrijednost 250 milijuna eura.

Kada je riječ o Hrvatskoj, očitovanje Europske komisije o sufinanciranju koridora 5C tražila je osječka zastupnica SDP-a u Europskom parlamentu Biljana Borzan. Ona je još prije mjesec dana izvijestila kako Komisija nudi sufinanciranje dovršetka autoceste kroz Hrvatsku i Mađarsku, koje su članice EU, ali i kroz BiH. Kako nam je rekla, novih informacija zasad nema. “Smisao postojanja Slavonike u okviru koridora 5C nešto je sasvim drugo u odnosu prema onome što ona znači danas. Očekujem da Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture poduzme odgovarajuće korake prema Europskoj komisiji kako bi se osigurala ponuđena sredstva. Prilika je tu i šteta bi je bilo propustiti”, ističe Borzan, naglašavajući dugoročno značenje koridora za ovaj dio Hrvatske, jer vozači sada, putujući Slavonikom, nerijetko ne susretnu više od nekoliko vozila.

Navodno i u Mađarskoj i u BiH postoji interes i volja da se ti projekti uz pomoć EU realiziraju. Spomenuti zahtjev iz Europskog parlamenta prema Europskoj komisiji uputili su i zastupnik Brian Simpson te Zita Gurmai, mađarska zastupnica u prošlom sazivu EU parlamenta. Europska komisija očitovala se da je spremna sufinancirati dovršetak autoceste s najviše deset posto ukupne cijene gradnje i s najviše 50 posto ukupnih troškova izrade dokumentacije. To znači da bi za preostale dionice na hrvatskom dijelu koridora 5C Hrvatska mogla računati na najmanje 100 milijuna kuna pomoći Europske komisije.

U Mađarskoj je za gradnju preostala još samo dionica od 15 kilometara, od Udvara do granice s Hrvatskom. Ukupno je autocesta od Budimpešte do Ploča duga 702 kilometra, a prve procjene govore da bi se njome iz mađarske prijestolnice na hrvatski Jadran stizalo za pet-šest sati vožnje.

Igor BOŠNJAKNajnovije