Osijek, gradski portal Osijek-Online.Com

EBOLA POD KONTROLOM

Ni jedan putnik iz Afrike još nije obolio od ebole


Nema opasnosti od širenja ebole ni mjesta panici, izvijestili su iz kriznog stožera Ministarstva zdravlja nakon sastanka u vezi sa sumnjom u prvi slučaj zaraze ebolom u Gornjoj Austriji.

Krizni stožer Ministarstva zdravlja pod predsjedanjem prim. mr. sc. dr. Marijana Cesarika, zamjenika ministra zdravlja Siniše Varge, održao je jučer sastanak na temu ebole – hemoragijske groznice zbog sumnje na pojavu te bolesti u Austriji. Na sastanku je utvrđeno da je rizik od zaraze virusom ebole u Republici Hrvatskoj i dalje iznimno nizak i u našoj zemlji nije zabilježen ni jedan slučaj zaraze tom bolešću. Kod osamnaest osoba koje su pod zdravstvenim nadzorom u Republici Hrvatskoj i dalje nema nikakvih simptoma koji bi ukazivali na ebolu.

U međuvremenu, potvrđeno je kako oboljeli u Austriji ne boluju od ebole. Sumnja u virus ebole kod dvaju pacijenata u Austriji otklonjena je, objavile su su i austrijske vlasti. U utorak je guverner regije Gornje Austrije izjavio kako su otkrivena dva sumnjiva slučaja oboljenja od ebole, no jučer su objavili kako ipak nema mjesta panici. U toj zemlji posumnjalo se na ebolu u dvama slučajevima kod pacijenata koji su 13. kolovoza doputovali iz Nigerije i imali su simptome groznice. Pod visokim mjerama osiguranja prebačeni su u bolnicu, a njihovi uzorci krvi poslani su na analizu u Hamburg. Vlasti su stupile i u kontakt sa svima koji su s njima bili u doticaju od dolaska u Austriju. U oba slučaja sumnja u zarazu ebolom je otklonjena sinoć, izjavio je zemaljski poglavar Gornje Austrije Josef Puehringer. Negativne rezultate na ebolu potvrdilo je i austrijsko ministarstvo zdravstva.

Krizni stožer hrvatskog Ministarstva zdravlja obavijestio je i da će biti pojačan nadzor na granicama.

U međuvremenu tridesetosmogodišnjeg muškarca, koji se vratio s privremenog rada iz Nigerije u Zadar, granična je policija uputila na trotjedni preventivni nadzor zbog virusa ebole, potvrdio je dežurni epidemiolog zadarskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Ivan Stipanov. “S obzirom na to da je bio u zanemarivom riziku, ide na najblaži stupanj nadzora, a to znači da on sam prati svoje zdravstveno stanje kroz tri tjedna i ako dobije simptome zarazne bolesti, onda se mora javiti epidemiologu i dalje se poduzimaju odgovarajuće mjere. A ako je cijelo vrijeme kroz tri tjedna zdrav, onda se njegov zdravstveni nadzor zaključuje", ističe ovaj liječnik, te pojašnjava da se mjere opreza provode, jer je muškarac boravio u visokorizičnoj zemlji od te smrtonosne bolesti.

Virus ebole ne prenosi se zrakom poput virusa gripe, nego izravnim kontaktom s krvi ili drugim tjelesnim tekućinama zaraženih osoba. Virus ebole jednostavno se uništava sapunom, dezinfekcijskim sredstvima, sunčevim zrakama ili sušenjem.


/ G.S. V.Tešija /

 Najnovije